Skip to the main content

Original scientific paper

Sadržaj teških metala u začinskom bilju s tržišta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina

J. Huremović ; Department of Chemistry Faculty of Science, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
B. Badema ; Department of Chemistry Faculty of Science, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
T. Muhić-Šarac ; Department of Chemistry Faculty of Science, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
A. Selović ; Department of Chemistry Faculty of Science, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
M. Memić ; Department of Chemistry Faculty of Science, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina


Full text: croatian pdf 208 Kb

page 77-81

downloads: 1.255

cite


Abstract

U radu je praćen sadržaj teških metala Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb i Zn u začinskom bilju (papar, bosiljak, origano, mljevena crvena paprika, peršin, ružmarin) različitih proizvođača, slučajnim odabirom u trgovačkim centrima Sarajeva. Koncentracije metala određene su plamenom atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Sadržaj kroma i nikla u svim ispitivanim uzorcima bio je ispod 5 mg kg−1. Koncentracije bakra varirale su od 2,36 do 19,47 mg kg−1, željeza od 6,80 do 785,56 mg kg−1, mangana od 6,14 do 59,36 mg kg−1, olova od 0,74 do 20,35 i cinka od 6,93 do 85,44 mg kg−1.
Dobiveni rezultati u skladu su s literaturnim podatcima, osim za olovo, za koje su nađene nešto više vrijednosti. Preračunat je dnevni unos metala i uspoređen s vrijednostima MRL-a koje su dane od strane ATSDR-a (2013.). Sadržaj olova u većini uzoraka bio je iznad maksimalno dopuštenih koncentracija koje preporučuje WHO i propisuje Pravilnik o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Keywords

Teški metali; začinsko bilje; plamena atomska apsorpcijska spektrometrija (FAAS)

Hrčak ID:

116942

URI

https://hrcak.srce.hr/116942

Publication date:

4.3.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 2.107 *