Review article
NEZDRAVA PREHRANA: DIJETALNE INTERVENCIJE PROMOCIJE ZDRAVLJA NA RADNOM MJESTU
Nurka Pranjić
orcid.org/0000-0001-6145-1137
; Department of Occupational Medicine, Medical School University of Tuzla, Univerzitetska 1, 75 000 Tuzla, B&H
Sanda Kreitmayer
; Educational Centre of Family Medicine, Tuzla Primary Health Care Home, Albina Herljevića 1, 75 000 Tuzla, B&H
Azijada Beganlić
orcid.org/0000-0002-0547-0218
; Educational Centre of Family Medicine, Tuzla Primary Health Care Home, Albina Herljevića 1, 75 000 Tuzla, B&H
Edisa Trumić
; Department of Public health, Ministry of Health in Federation of Bosnia and Herzegovina, Titova 9, 71 000 Sarajevo, B&H
Selvedina Sarajlić
; Educational Centre of Family Medicine; Zenica Primary Health Care Home, fra Ivana Jukića 2/5, 72 000 Zenica, B&H
Albina Softić
; Educational Centre of Family Medicine; Gračanica Primary Health Care Home, Mehmeda Ahmetbegovića 50, 75 320 Gračanica, B&H
Abstract
Radno mjesto je centralno područje utjecaja na prehrambeno ponašanje. U radu se analiziraju nezdravi načini prehrane u vezi sa učinkovitošću dijetalnih intervencija promocije zdravlja. Daje se kratak pregled odgovarajućih teorijskih okvira za dizajn interventne procjene i upravljanja prema primjerima prethodnih istraživanja. Publikovani rezultati prethodnih istraživanja potvrđuju da su na radnom mjestu dijetalne intervencije obično učinkovite, posebno dijetalne ntervencije voćem i povrćem. Manje su dosljedni dokazi o dugoročnoj učinkovitosti intervencija na indeks tjelesne mase i tjelesnu težinu. Zdravstveni i sigurnosni programi promocije zdravlja sa prehrambenim intervencijama, mogu pridonijeti povećanju učinkovitosti na radnom mjestu i promociji zdravlja. Organizacijski faktori rada kao što je raspored radnog vremena također, može utjecati na prehrambene navike. Naglašena je potreba za daljnjim istraživanjem u ovom području.
Keywords
dijetalne intervencije; radno mjesto; promocija zdravlja na radnom mjestu
Hrčak ID:
116983
URI
Publication date:
31.12.2013.
Visits: 3.318 *