Skip to the main content

Conference paper

SVJETSKI I EU TRENDOVI U PERADARSKOJ PROIZVODNJI U RAZDOBLJU OD 2012. DO 2020. GODINE

Branko Bobetić ; Gospodarsko interesno udruženje "Croatiastočar", Ivana Šibla 9, 10000 Zagreb


Full text: croatian pdf 316 Kb

page 147-150

downloads: 1.055

cite


Abstract

Prema najnovijim svjetskim procjenama i statističkim podacima u posljednje dvije godine u svijetu zbog povećanih troškova proizvodnje i većih cijena svinjskoga i goveđeg mesa zabilježen je pad potrošnje goveđeg mesa za 1,6% te svinjskog mesa za 0,6%. Istodobno je povećana potrošnja pilećeg i purećeg mesa za oko 5% te u strukturi potrošnje pileće i pureće meso u odnosu na goveđe i svinjsko meso bilježi udio od 35%. Najnovije projekcije ukupne svjetske proizvodnje mesa peradi prema AVEC-u (Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU Countries) do 2020. godine predviđaju rast od 20% ili prosječno godišnji rast nešto manji od 3%. Istodobno u zemljama Europske unije (EU) predviđa se rast proizvodnje mesa peradi u istom razdoblju za 2% na ukupno 12.824.000 tona. Također se predviđa stagnacija uvoza mesa peradi za 2% na ukupno 826.000 tona te smanjenje izvoza za 3% na ukupno 1.322.000 tona pa predviđanja rezultiraju ukupnim povećanjem potrošnje mesa peradi za 8% ili 12.709.000 tona. Također do 2020. godine i dalje se lagano u 27 zemalja EU planira povećanje potrošnje mesa peradi per capita na 24,02 kg, lagani pad potrošnje svinjskog mesa od 1% na 40,74 kg te rast potrošnje goveđeg mesa za 3% na 15,78 kg izraženo u CWE (Carcass Weight Equivalent).

Keywords

meso peradi; jaja; potrošnja; predviđanja proizvodnje

Hrčak ID:

118113

URI

https://hrcak.srce.hr/118113

Publication date:

10.2.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 2.102 *