Original scientific paper
Pogodnost zemljišta Lašvanske doline za voćarsku proizvodnju
Marko Janković
; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, Mostar, BIH
Dijana Vego
; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, Mostar, BIH
Radica Ćorić
; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, Mostar, BIH
Paulina Šaravanja
; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, Mostar, BIH
Danijela Jungić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Abstract
Za planiranje razvoja voćarske proizvodnje na nekom području, ocjena prikladnosti ekoloških uvjeta za uzgoj voćnih vrsta posebno je važna, jer većina voćnih vrsta na istom mjestu ostaju dugi niz godina.Temeljni cilj istraživanja u okviru ovog rada bio je utvrditi značajke poljoprivrednih tala/zemljišta Lašvanske doline, kao važnog ekološkog čimbenika voćarske proizvodnje, na temelju čega je na kraju izvršena procjena pogodnosti poljoprivrednih tala/zemljišta za voćarstvo, te inventarizacija površina. Pored značajki tla utvrđene su i značajke klime i reljefa. Procjena pogodnosti izvršena je prema FAO metodi (FAO, 1976), po agrozonama, na području Lašvanske doline i to za područje do 800 m nadmorske visine. Temeljem rezultata procjene pogodnosti utvrđeno je da u ukupnim površinama poljoprivrednog zemljišta Lašvanske doline (do 800 m n.v.) značajan udio zauzimaju zemljišne površine pogodne za voćarsku proizvodnju (68,1%), privremeno nepogodnih (N-1) 123 ha (0,69 %), dok trajno nepogodnih tala/zemljišta (N-2) za intenzivnu voćarsku proizvodnju ima 5571 ha (31,21%). U okviru klase pogodnog zemljišta za voćarstvo nije utvrđena P-1 klasa pogodnosti, dakle najbolja tla za voćarsku proizvodnju na ovom području pripadaju P-2 klasi pogodnosti čija ukupna površina, na bazi proračuna kartiranih jedinica tla, iznosi 2.923 ha, što čini 16,37% od ukupnih poljoprivrednih površina na istraživanom području. Tla/zemljišta P-3 klase pogodnosti su najzastupljenija, u okviru pogodnih poljoprivrednih površina, a njihova ukupna površina je 9234 ha odnosno 51,73%. Osnovna ograničenja tala/zemljišta za intenzivnu voćarsku proizvodnju, na istraživanom području, su nedostatak hranjiva, nagib, dubina, stjenovitost, reakcija tla i vertičnost (kod vertisola). Temeljem rezultat istraživanja uočljivo je da na istraživanom području postoje osnovne mogućnosti, u vidu zemljišnih resursa, za proširenje voćarske proizvodnje, te se uz provođenje neophodnih mjera uređenja tla/zemljišta, edukaciju poljoprivrednih proizvođača u primjeni suvremenih tehnologija i uvođenjem novog sortimenta u skladu s najnovijim znanstveno-stručnim dostignućima može ostvariti daljnji napredak voćarske proizvodnje.
Keywords
pomoekološki uvjeti; pogodnost zemljišta; voćarstvo
Hrčak ID:
119695
URI
Publication date:
31.3.2014.
Visits: 2.503 *