Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.15255/KUI.2013.003

Ionske kapljevine – razvoj i izazovi industrijske primjene

M. Cvjetko Bubalo ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
K. Radošević ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
I. Radojčić Redovniković ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
J. Halambek ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
J. Vorkapić-Furač ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
V. Gaurina Srček ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 567 Kb

page 163-171

downloads: 1.199

cite


Abstract

Uspostavljanje novih visokoučinkovitih i održivih procesa proizvodnje industrijski važnih kemikalija predmet je brojnih znanstvenih istraživanja. Stoga se ionske kapljevine, zbog neznatne hlapljivosti, nezapaljivosti, velike toplinske, kemijske i elektrokemijske stabilnosti, te posebice mogućnosti regeneracije, posljednjih godina intenzivno proučavaju kao zelena zamjena za sveprisutna tradicionalna škodljiva otapala. Budući da je broj mogućih kemijskih struktura ionskih kapljevina iznimno velik, mogućnost dizajniranja ionskih kapljevina za specifične namjene čini ih jedinstvenim otapalima za raznovrsnu uporabu u elekrokemiji, organskoj sintezi i (bio)katalizi, analitici, separacijskim postupcima, ali i kao funkcionalnih kapljevina (sredstva za podmazivanje, akumulatori topline, inhibitori korozije i dr.). U ovom je radu dat pregled znanstvene i stručne literature vezane uz ionske kapljevine, njihova karakteristična svojstva, pripravu i primjenu, ali i izazove njihove primjene u industrijskom mjerilu.

Keywords

Ionske kapljevine; dizajnirana otapala; zeleni procesi

Hrčak ID:

120638

URI

https://hrcak.srce.hr/120638

Publication date:

6.5.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 2.351 *