Review article
https://doi.org/10.15255/KUI.2013.003
Ionske kapljevine – razvoj i izazovi industrijske primjene
M. Cvjetko Bubalo
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
K. Radošević
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
I. Radojčić Redovniković
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
J. Halambek
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
J. Vorkapić-Furač
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
V. Gaurina Srček
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
Uspostavljanje novih visokoučinkovitih i održivih procesa proizvodnje industrijski važnih kemikalija predmet je brojnih znanstvenih istraživanja. Stoga se ionske kapljevine, zbog neznatne hlapljivosti, nezapaljivosti, velike toplinske, kemijske i elektrokemijske stabilnosti, te posebice mogućnosti regeneracije, posljednjih godina intenzivno proučavaju kao zelena zamjena za sveprisutna tradicionalna škodljiva otapala. Budući da je broj mogućih kemijskih struktura ionskih kapljevina iznimno velik, mogućnost dizajniranja ionskih kapljevina za specifične namjene čini ih jedinstvenim otapalima za raznovrsnu uporabu u elekrokemiji, organskoj sintezi i (bio)katalizi, analitici, separacijskim postupcima, ali i kao funkcionalnih kapljevina (sredstva za podmazivanje, akumulatori topline, inhibitori korozije i dr.). U ovom je radu dat pregled znanstvene i stručne literature vezane uz ionske kapljevine, njihova karakteristična svojstva, pripravu i primjenu, ali i izazove njihove primjene u industrijskom mjerilu.
Keywords
Ionske kapljevine; dizajnirana otapala; zeleni procesi
Hrčak ID:
120638
URI
Publication date:
6.5.2014.
Visits: 2.351 *