Original scientific paper
POLUKONCENTRATNI OBROCI U TOVU MUŠKE JUNADI HEREFORD PASMINE
Vinko Pintić
; Visoko gospodarsko učilište Križevci, Križevci, Hrvatska
Dean Marenčić
; Visoko gospodarsko učilište Križevci, Križevci, Hrvatska
Ante Ivanković
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nataša Pintić Pukec
; Hrvatska poljoprivredna agencija Zagreb, Poljana Križevačka 185, Križevci
Tatjana Jelen
; Visoko gospodarsko učilište Križevci, Križevci, Hrvatska
Abstract
Provedeno je istraživanje utjecaja polukoncentratnih obroka na prirast, utrošak energije i proteina, te na cijenu dnevnoga obroka u tovu muške junadi hereford pasmine. Dvogodišnje istraživanje je provedeno na dvije skupine junadi u govedarskom praktikumu Visokoga gospodarskoga učilišta u Križevcima. Junad je potjecala iz vlastite proizvodnje, u kojoj krave služe za proizvodnju teladi koja je uz kravu do starosti 6-7 mjeseci kada se odbija i stavlja u tov. U pokusnom tovu junadi korištena su četiri polukoncentratna obroka uz maksimalno korištenje voluminozne krme u formi kukuruzne silaže kompletne kukuruzne biljke. Tov junadi počeo je s prosječnom ulaznom tjelesnom masom od 239 kg u prvoj i 247 kg u drugoj skupini (p>0,05), a završio kod prve skupine s 490 kg a kod druge skupine s 510 kg (p<0,05). Potrebe junadi po kontrolnim razdobljima određivane su na temelju preporuka za tov junadi po Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) izraženih u metaboličkoj energiji i iskoristivom sirovom proteinu. Ovisno o starosti i prosječnoj tjelesnoj masi junadi kod svake skupine, ispitivana su četiri različita polukoncentratna obroka. U strukturi suhe tvari ispitivanih obroka kukuruzna silaža je sudjelovala sa 69%, livadno sijeno 14,5% i krmna smjesa 16,5%. Prosječna koncentracija energije ispitivanih obroka iznosila je 10,9 MJ metaboličke energije/kg suhe tvari, a iskoristivoga proteina 135 g/kg suhe tvari obroka. Iako se dnevna konzumacija suhe tvari s povećanjem težine prosječno povećala za 60% u odnosu na konzumaciju suhe tvari na 100 kg žive mase, ona se smanjivala i to od početnih 1,87 kg na 1,69 kg na kraju tova, ili za 10% promatrajući po kontrolnim razdobljima, kod obje skupine junadi. Kod obje skupine junadi ostvareni su zadovoljavajući dnevni prirasti, kod prve skupine 1030, a kod druge 1100 grama. Razlike u ostvarenoj prosječnoj konverziji metaboličke energije i iskoristivoga sirovoga proteina za 1 kg prirasta između skupina nisu bile značajne (p>0,05), a iznosile su za prvu skupinu 72,15 MJ metaboličke energije i 901,70 g iskoristivog sirovog proteina i za drugu skupinu 67,75 MJ metaboličke energije i 847,50 g iskoristivog sirovog proteina. Ostvarene cijene koštanja dnevnih obroka izdiferencirale su se po kontrolnim razdobljima i rasle su s povećanjem težine junadi, kod prve skupine od 4,88 do 7,38 kn, odnosno kod druge skupine od 5,61 do 8,57 kuna po dnevnom obroku. Ostvarene prosječne razlike u cijeni koštanja dnevnih obroka između dvije skupine junadi su značajne (p<0,05), a razloge treba tražiti u zamjeni dijela proteina neproteinskim dušikom i kvalitetnijoj silaži u obrocima prve skupine junadi (390 g suhe tvari, 51 g iskoristivog sirovog proteina, 4,26 MJ metaboličke energije /kg) u odnosu na drugu skupinu (343 g suhe tvari, 44 g iskoristivog sirovog proteina, 3,70 MJ metaboličke energije/kg) koja je u strukturi suhe tvari obroka iznosila 69%.
Keywords
junad; tov; polukoncentratni obrok; koncentracija energije
Hrčak ID:
124179
URI
Publication date:
26.6.2014.
Visits: 1.703 *