Review article
DJELOVANJE JABUČNE KISELINE I NJEZINIH SOLI NA FERMENTACIJU U BURAGU, LAKTACIJU I TOV GOVEDA
Neşe Nuray Toprak
; Ankara University, Agriculture Faculty, Department of Animal Science, Ankara, TURKEY
Aydan Yilmaz
; Ankara University, Agriculture Faculty, Department of Animal Science, Ankara, TURKEY
Abstract
Zadnjih su godina enzimi, kulture kvasaca, aromatične biljke i organske kiseline alternativni dodaci hrani preživača. Ti dodaci nisu jamstvo za visoku proizvodnju ili proizvodnost, ali mogu biti važni za poboljšanje fermentacije u buragu, zdravlje životinja, proizvodne pokazatelje, reprodukciju i kakvoću životinjskih proizvoda. Organske kiseline mogu biti korisne zahvaljujući antimikrobnom djelovanju na fermentaciju u buragu. Najčešće organske kiseline su karboksilne kiseline. Dikarboksilne kiseline kao što je jabučna kiselina prirodno se nalaze u krmivima u različitim razinama. Katkada se nalaze u natrijevim, kalijevim ili kalcijevim solima ili dvostrukim solima. Jabučna kiselina ili njezine soli smanjuju koncentraciju mliječne kiseline u buragu stimulirajući korištenje laktata pomoću Selenomonas ruminantum. Isto tako je moguće da je dodavanje jabučne kiseline ili njezinih soli u hranu preživača djelotvorno u smanjenju pada pH neposredno nakon hranjenja. Osim toga, poznato je da uključenje jabučne kiseline u hranu smanjuje broj protozoa i emisije metana. Prema nekim radovima jabučna kiselina poboljšava performanse životinja i ekologiju buraga, dok prema drugim radovima nema djelovanja prema tim kriterijima. Oprečni rezultati mogu se pripisati razlikama u životinjama, vrsti krmiva, dozrelosti krmiva, omjeru krmivo:koncentrat, količini jabučne kiseline i kemijskom sastavu ja¬bučne kiseline dodane u hranu. Stoga je potrebno dalje in vivo istraživanje kako bi se došlo do konačnih zaključaka.
Keywords
jabučna kiselina; preživač; performanse; fermentacija u buragu
Hrčak ID:
124207
URI
Publication date:
26.6.2014.
Visits: 3.735 *