Skip to the main content

Preliminary communication

Proizvodnja hrane i ruralni razvoj – izgledi za Hrvatsku u europskom kontekstu

Ramona Franić ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska c. 25, Zagreb
Žaklina Jurišić ; Croatian Chamber of Economy, Rooseveltov trg 2, Zagreb
Ružica Gelo ; Croatian Chamber of Economy, Rooseveltov trg 2, Zagreb


Full text: english pdf 270 Kb

page 16-24

downloads: 2.019

cite


Abstract

Ovim istraživanjem pokušavamo odgovoriti na tri osnovna pitanja: koliko je važan poljoprivrednoprehrambeni sektor za hrvatsko gospodarstvo, zašto je hrvatska poljoprivreda nekonkurentna u usporedbi sa sektorima većine zemalja EU-a i koji mehanizmi ZPP-a bi se trebali koristiti za unaprjeđenje poljoprivredne konkurentnosti te održavanje i razvoj života u ruralnom području. Rezultati pokazuju da su poljoprivreda i prehrambena industrija razmjerno važne za hrvatsko gospodarstvo, pridonoseći s više od 9% ukupnom BDP-u, s oko 11% ukupnom izvozu i uvozu te s više od 20% ukupnoj zaposlenosti. Međutim, u kontekstu EU-a, poljoprivredno-prehrambeni sektor je neznatan s udjelom od oko 1% u glavnim ekonomskim pokazateljima. Unatoč povoljnim prirodnim resursima, povijesni, organizacijski, ekonomski i institucijski razlozi objašnjavanju složenu situaciju u poljoprivredi i ruralnim područjima. Kreatori politika pokušavaju riješiti te probleme, sada pomoću dostupnih mehanizama dohodovne potpore i potpore ruralnom razvoju u okviru ZPP-a. Unatoč značajnim financijskim resursima koji su na raspolaganju hrvatskim poljoprivrednicima, postoji strah da se fondovi neće iskoristiti na odgovarajući način. Međutim, rezultati prijašnjih istraživanja upućuju na to da hrvatska poljoprivreda i proizvodnja hrane i dalje imaju priliku opstati i rasti u okviru europske politike i gospodarstva.

Keywords

poljoprivreda; proizvodnja hrane; ruralni razvoj; Hrvatska; EU

Hrčak ID:

125550

URI

https://hrcak.srce.hr/125550

Publication date:

7.7.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 4.206 *