Agroeconomia Croatica, Vol. 4 No. 1, 2014.
Preliminary communication
Proizvodnja hrane i ruralni razvoj – izgledi za Hrvatsku u europskom kontekstu
Ramona Franić
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska c. 25, Zagreb
Žaklina Jurišić
; Croatian Chamber of Economy, Rooseveltov trg 2, Zagreb
Ružica Gelo
; Croatian Chamber of Economy, Rooseveltov trg 2, Zagreb
Abstract
Ovim istraživanjem pokušavamo odgovoriti na tri osnovna pitanja: koliko je važan poljoprivrednoprehrambeni sektor za hrvatsko gospodarstvo, zašto je hrvatska poljoprivreda nekonkurentna u usporedbi sa sektorima većine zemalja EU-a i koji mehanizmi ZPP-a bi se trebali koristiti za unaprjeđenje poljoprivredne konkurentnosti te održavanje i razvoj života u ruralnom području. Rezultati pokazuju da su poljoprivreda i prehrambena industrija razmjerno važne za hrvatsko gospodarstvo, pridonoseći s više od 9% ukupnom BDP-u, s oko 11% ukupnom izvozu i uvozu te s više od 20% ukupnoj zaposlenosti. Međutim, u kontekstu EU-a, poljoprivredno-prehrambeni sektor je neznatan s udjelom od oko 1% u glavnim ekonomskim pokazateljima. Unatoč povoljnim prirodnim resursima, povijesni, organizacijski, ekonomski i institucijski razlozi objašnjavanju složenu situaciju u poljoprivredi i ruralnim područjima. Kreatori politika pokušavaju riješiti te probleme, sada pomoću dostupnih mehanizama dohodovne potpore i potpore ruralnom razvoju u okviru ZPP-a. Unatoč značajnim financijskim resursima koji su na raspolaganju hrvatskim poljoprivrednicima, postoji strah da se fondovi neće iskoristiti na odgovarajući način. Međutim, rezultati prijašnjih istraživanja upućuju na to da hrvatska poljoprivreda i proizvodnja hrane i dalje imaju priliku opstati i rasti u okviru europske politike i gospodarstva.
Keywords
poljoprivreda; proizvodnja hrane; ruralni razvoj; Hrvatska; EU
Hrčak ID:
125550
URI
Publication date:
7.7.2014.
Visits: 4.206 *