Skip to the main content

Review article

Ekonomski trendovi u slovenskoj prehrambenoj industriji prije i nakon ulaska u EU

Aleš Kuhar ; University of Ljubljana, Biotechnical faculty, Groblje 3, 1230 Domžale
Emil Erjavec ; University of Ljubljana, Biotechnical faculty, Groblje 3, 1230 Domžale
Katarina Borovšak ; University of Ljubljana, Biotechnical faculty, Groblje 3, 1230 Domžale


Full text: english pdf 569 Kb

page 40-49

downloads: 912

cite


Abstract

Ulazak u Europsku Uniju bio je sigurno najopsežniji izazov u slovenskoj ekonomiji od njezinog osamostaljenja. Stoga se ovim radom želi dati prikaz ekonomskog razvoja nacionalne prehrambene industrije u razdoblju od ulaska u EU te u sljedećih pet godina članstva u EU. Na temelju ekonomskih pokazatelja ovim se radom pokušava odgovoriti na neka od pitanja, koja se odnose na proces restrukturiranja slovenske prehrambene industrije u posljednjem desetljeću. Rezultati potvrđuju da je ekonomski preustroj, koji je kočio slovensku prehrambenu industriju posljednje desetljeće, zapravo aktiviran nakon ulaska u EU. To je dovelo do ograničavanja povoljnih ekonomskih uvjeta na vrlo zaštićenom domaćem tržištu, čime su radikalno uništeni poslovni rezultati, a samo one tvrtke koje se budu proaktivno restruktuirale, održat će se na tržištu EU.

Keywords

industrijsko restrukturiranje; pristup EU; prehrambena industrija; Slovenija

Hrčak ID:

125553

URI

https://hrcak.srce.hr/125553

Publication date:

7.7.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 2.164 *