Agroeconomia Croatica, Vol. 4 No. 1, 2014.
Review article
Ekonomski trendovi u slovenskoj prehrambenoj industriji prije i nakon ulaska u EU
Aleš Kuhar
; University of Ljubljana, Biotechnical faculty, Groblje 3, 1230 Domžale
Emil Erjavec
; University of Ljubljana, Biotechnical faculty, Groblje 3, 1230 Domžale
Katarina Borovšak
; University of Ljubljana, Biotechnical faculty, Groblje 3, 1230 Domžale
Abstract
Ulazak u Europsku Uniju bio je sigurno najopsežniji izazov u slovenskoj ekonomiji od njezinog osamostaljenja. Stoga se ovim radom želi dati prikaz ekonomskog razvoja nacionalne prehrambene industrije u razdoblju od ulaska u EU te u sljedećih pet godina članstva u EU. Na temelju ekonomskih pokazatelja ovim se radom pokušava odgovoriti na neka od pitanja, koja se odnose na proces restrukturiranja slovenske prehrambene industrije u posljednjem desetljeću. Rezultati potvrđuju da je ekonomski preustroj, koji je kočio slovensku prehrambenu industriju posljednje desetljeće, zapravo aktiviran nakon ulaska u EU. To je dovelo do ograničavanja povoljnih ekonomskih uvjeta na vrlo zaštićenom domaćem tržištu, čime su radikalno uništeni poslovni rezultati, a samo one tvrtke koje se budu proaktivno restruktuirale, održat će se na tržištu EU.
Keywords
industrijsko restrukturiranje; pristup EU; prehrambena industrija; Slovenija
Hrčak ID:
125553
URI
Publication date:
7.7.2014.
Visits: 2.164 *