Skip to the main content

Original scientific paper

DOZRELOST GROŽĐA RIZLINGA RAJNSKOG I SINTEZA PREKURSORA POJAVE NETIPIČNE AROME STARENJA VINA

Snježana Jakobović ; The Institute for Scientific and Art Research Academy in Pozega, Pozega, Croatia
Ana Jaromel ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Mario Jakobović ; Polytecnic in Pozega, Požega, Croatia


Full text: croatian pdf 301 Kb

page 29-35

downloads: 483

cite


Abstract

Istraživanja formiranja netipične arome starenja vina (UTA) otkrila su značajnu korela¬ciju između UTA, koncentracije 2-aminoacetofenona (AAP) i vina dobivena od grožđa, koje je bilo pod utjecajem stresa (nedostatak vode ili opskrbe dušikom), vina od grožđa iz vinograda s visokim prinosima ili od ranije branoga grožđa. Cilj ovog istraživanja bio je istražiti različitu dozrelost grožđa i sintezu indol-3-octene kiseline i triptofana u moštu i vinu kod bijeloga kultivara vinove loze Rizling rajnski (Vitis vinifera L.). Tretmani u istraživanju bili su dva roka berbe grožđa (redovna i kasna berba) s dva različita položaja (Mladice i Hrnjevac). Indol-3-octena kiselina i triptofan u moštu i vinu određeni su metodom tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti, uz fluore¬scentni detektor. Dozrijevanjem grožđa koncentracije indol-3-octene kiseline i tripto-fana smanjivale su se nezavisno od godine istraživanja te ispitivanoga položaja. Vina dobivena od kasnije branoga grožđa imaju manju mogućnost pojave netipične arome starenja vina u odnosu na ona redovne berbe.

Keywords

dozrelost grožđa; kasna berba; netipična aroma starenja vina; Rizling rajnski

Hrčak ID:

131505

URI

https://hrcak.srce.hr/131505

Publication date:

22.12.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 1.269 *