Poljoprivreda, Vol. 20 No. 2, 2014.
Izvorni znanstveni članak
DOZRELOST GROŽĐA RIZLINGA RAJNSKOG I SINTEZA PREKURSORA POJAVE NETIPIČNE AROME STARENJA VINA
Snježana Jakobović
; Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi, Požega, Hrvatska
Ana Jaromel
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mario Jakobović
; Veleučilište u Požegi, Požega, Hrvatska
Sažetak
Istraživanja formiranja netipične arome starenja vina (UTA) otkrila su značajnu korela¬ciju između UTA, koncentracije 2-aminoacetofenona (AAP) i vina dobivena od grožđa, koje je bilo pod utjecajem stresa (nedostatak vode ili opskrbe dušikom), vina od grožđa iz vinograda s visokim prinosima ili od ranije branoga grožđa. Cilj ovog istraživanja bio je istražiti različitu dozrelost grožđa i sintezu indol-3-octene kiseline i triptofana u moštu i vinu kod bijeloga kultivara vinove loze Rizling rajnski (Vitis vinifera L.). Tretmani u istraživanju bili su dva roka berbe grožđa (redovna i kasna berba) s dva različita položaja (Mladice i Hrnjevac). Indol-3-octena kiselina i triptofan u moštu i vinu određeni su metodom tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti, uz fluore¬scentni detektor. Dozrijevanjem grožđa koncentracije indol-3-octene kiseline i tripto-fana smanjivale su se nezavisno od godine istraživanja te ispitivanoga položaja. Vina dobivena od kasnije branoga grožđa imaju manju mogućnost pojave netipične arome starenja vina u odnosu na ona redovne berbe.
Ključne riječi
dozrelost grožđa; kasna berba; netipična aroma starenja vina; Rizling rajnski
Hrčak ID:
131505
URI
Datum izdavanja:
22.12.2014.
Posjeta: 1.747 *