Agriculture, Vol. 20 No. 2, 2014.
Original scientific paper
HUMANO I KOBILJE MLIJEKO - PROTEINSKE FRAKCIJE I LIPIDNE KOMPONENTE
Vesna Gantner
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Mirjana Baban
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek
Danica Hanžek
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Dražen Nikolić
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Abstract
U ljudskoj populaciji u novorođenčadi koja nije hranjena majčinim mlijekom potrebno je zamjensko mlijeko. Uporaba kravljega mlijeka može inducirati pojavu alergija tijekom prve tri godine života. Alternativa može biti kobilje mlijeko. Ciljevi ovoga rada bili su usporediti proteinske frakcije i lipidne komponente majčinoga i kobiljega mlijeka te utvrditi adekvatnost kobiljega mlijeka kao zamjene za majčino. Utvrđene su sličnosti glede sadržaja proteina i soli, proteina sirutke i NPN koncentracije, strukture proteinskih micela i globula masti te udjela zasićenih i nezasićenih masnih kiselina. Uzimajući u obzir utvrđene sličnosti humanoga i kobiljega mlijeka, može se zaključiti da je kobilje mlijeko adekvatna hrana za dojenčad.
Keywords
humano mlijeko; kobilje mlijeko; proteinske frakcije; lipidne komponente
Hrčak ID:
131506
URI
Publication date:
22.12.2014.
Visits: 1.820 *