Original scientific paper
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0103
Osnovni sastav mlijeka i slobodne masne kiseline kao parametar lipolize mlijeka holstein krava
Luděk Stádník
; Department of Animal Husbandry, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources, Czech University of Life Sciences Prague, Kamýcká 129, 16521 Prague 6 - Suchdol, Czech Republic
Jaromír Ducháček
; Department of Animal Husbandry, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources, Czech University of Life Sciences Prague, Kamýcká 129, 16521 Prague 6 - Suchdol, Czech Republic
Renáta Toušová
; Department of Animal Husbandry, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources, Czech University of Life Sciences Prague, Kamýcká 129, 16521 Prague 6 - Suchdol, Czech Republic
Jan Beran
; Department of Animal Husbandry, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources, Czech University of Life Sciences Prague, Kamýcká 129, 16521 Prague 6 - Suchdol, Czech Republic
Martin Ptáček
; Department of Animal Husbandry, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources, Czech University of Life Sciences Prague, Kamýcká 129, 16521 Prague 6 - Suchdol, Czech Republic
Lenka Kouřimská
; Department of Quality of Agricultural Products, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources, Czech University of Life Sciences Prague, Kamýcká 129, 16521 Prague 6 - Suchdol, Czech Republic
Abstract
Cilj istraživanja bio je detaljno ispitati odnose između osnovnih sastojaka mlijeka (udjela masti i proteina) i sastava slobodnih masnih kiselina (SMK), kao pokazatelja spontane i/ili inducirane lipolize. Dodatni cilj bio je usporediti sastav SMK mlijeka s obzirom na spontane i inducirane lipolize. Mužnja je provedena u izmuzištu tipa riblja kost dva puta dnevno. Analizirano je 540 uzoraka mlijeka, od čega za ocjenu spontane (n=240) i inducirane (n =300) lipolize. Prikupljeni su uzorci mlijeka za određivanje osnovnih sastojaka mlijeka i SMK (lipoliza) tijekom četiri uzastopna tjedna mužnje. Uzorci mlijeka za otkrivanje spontane lipolize uzeti su izravno u izmuzištu odmah nakon mužnje korištenjem ICAR metoda i nakon toga su grupirani. Inducirana lipoliza uočena je u uzorcima mlijeka u vremenu 0, 1, 2, 3, i 4 sata nakon mužnje (T0-T4). Procjena osnovnih sastojaka mlijeka i sadržaja SMK utvrđena je pomoću MILKOSCAN F120 (Foss Electronic; Denmark). Statistička analiza provedena je korištenjem programa SAS 9.3. (SAS/STAT® 9.3, 2011). Utvrđeno je da je povećanje udjela mliječne masti za 1 % jednako smanjenju SMK od 0,318 mmol x 100 g-1 (spontana lipoliza) ili smanjenju SMK od 0,232- 0,370 mmol x 100 g-1 (inducirana lipoliza T0-T4). Povećanje udjela proteina za 1 % jednako je porastu SMK od 1,219 mmol x 100 g-1 (spontana lipoliza) ili smanjenju SMK od 0,421-1,531 mmol x 100 g-1 (inducirana lipoliza T0-T4). Utvrđene su značajne razlike (P<0,01) između sadržaja SMK u odnosu na spontane i inducirane lipolize tijekom skladištenja i hlađenja mlijeka nakon mužnje. Minimalne razlike utvrđene su između sadržaja SMK tijekom 4 sata hlađenja i skladištenja mlijeka u spremniku.
Keywords
spontana lipoliza; inducirana lipoliza; udjel mliječne masti; udjel proteina mlijeka
Hrčak ID:
133531
URI
Publication date:
28.1.2015.
Visits: 3.860 *