Skip to the main content

Professional paper

ZAŠTO PROIZVODITI SUNCOKRET?

Antonela Markulj ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Ivica Liović ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Anto Mijić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Aleksandra Sudarić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Ana Josipović ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Maja Matoša Kočar ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska


Full text: croatian pdf 1.238 Kb

page 163-176

downloads: 707

cite


Abstract

Suncokret (Helianthus annuus L.) je ratarska kultura od krucijalne važnosti za proizvodnju jestivog ulja, kako u svijetu tako i u Republici Hrvatskoj. U razdoblju 2004. - 2013. godine, suncokret se u svijetu uzgajao na prosječno 24 milijuna hektara godišnje s prosječnim urodom zrna od 1,40 t/ha. U Republici Hrvatskoj se u navedenom razdoblju, suncokret uzgajao na prosječno 33 086 hektara godišnje pri čemu je ostvaren prosječan urod zrna od 2,55 t/ha. U Poljoprivrednom institutu Osijek, osnovni cilj rada na oplemenjivanju
suncokreta je stvaranje hibrida visokog i stabilnog uroda zrna i sadržaja ulja te hibrida široke adaptabilnosti. Razvoj domaćih hibrida, dobrih agronomskih svojstava, doprinosi unapređenju domaće proizvodnje i prerade suncokreta. Povećanje obradivih poljoprivrednih površina, primjena suvremene tehnologije
u poljoprivrednoj proizvodnji, korištenje visoko produktivnih hibrida
poboljšane kvalitete zrna, omogućit će veću i sigurniju proizvodnju kvalitetne hrane. Proizvodi od suncokreta su visoke hranidbene i ljekovite vrijednosti pa redovitom konzumacijom njegovih proizvoda doprinosimo prevenciji brojnih kardiovaskularnih bolesti.

Keywords

suncokret; proizvodnja; urod zrna; hrana; okoliš

Hrčak ID:

136605

URI

https://hrcak.srce.hr/136605

Publication date:

18.2.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 1.934 *