Agronomy journal, Vol. 76 No. 3, 2014.
Professional paper
ZAŠTO PROIZVODITI SUNCOKRET?
Antonela Markulj
; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Ivica Liović
; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Anto Mijić
; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Aleksandra Sudarić
; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Ana Josipović
; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Maja Matoša Kočar
; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Abstract
Suncokret (Helianthus annuus L.) je ratarska kultura od krucijalne važnosti za proizvodnju jestivog ulja, kako u svijetu tako i u Republici Hrvatskoj. U razdoblju 2004. - 2013. godine, suncokret se u svijetu uzgajao na prosječno 24 milijuna hektara godišnje s prosječnim urodom zrna od 1,40 t/ha. U Republici Hrvatskoj se u navedenom razdoblju, suncokret uzgajao na prosječno 33 086 hektara godišnje pri čemu je ostvaren prosječan urod zrna od 2,55 t/ha. U Poljoprivrednom institutu Osijek, osnovni cilj rada na oplemenjivanju
suncokreta je stvaranje hibrida visokog i stabilnog uroda zrna i sadržaja ulja te hibrida široke adaptabilnosti. Razvoj domaćih hibrida, dobrih agronomskih svojstava, doprinosi unapređenju domaće proizvodnje i prerade suncokreta. Povećanje obradivih poljoprivrednih površina, primjena suvremene tehnologije
u poljoprivrednoj proizvodnji, korištenje visoko produktivnih hibrida
poboljšane kvalitete zrna, omogućit će veću i sigurniju proizvodnju kvalitetne hrane. Proizvodi od suncokreta su visoke hranidbene i ljekovite vrijednosti pa redovitom konzumacijom njegovih proizvoda doprinosimo prevenciji brojnih kardiovaskularnih bolesti.
Keywords
suncokret; proizvodnja; urod zrna; hrana; okoliš
Hrčak ID:
136605
URI
Publication date:
18.2.2015.
Visits: 1.934 *