Skip to the main content

Preliminary communication

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0208

Odnos broja somatskih stanica i sastav i koagulacijska svojstva ovčjeg mlijeka

Javier Caballero Villalobos orcid id orcid.org/0000-0003-1432-9109 ; Departamento de Producción Animal, Universidad de Córdoba, Ctra. Madrid-Cádiz, km. 396, 14071 Córdoba, Spain
Ana I. Garzón Sigler ; Departamento de Producción Animal, Universidad de Córdoba, Ctra. Madrid-Cádiz, km. 396, 14071 Córdoba, Spain
Bonastre Oliete orcid id orcid.org/0000-0002-1913-1575 ; Laboratorio de Lactología, Centro Regional de Selección y Reproducción Animal de la Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha, Avenida del Vino, 10, 13300 Valdepeñas, Ciudad Real, Spain
Ramón Arias Sánchez ; Laboratorio de Lactología, Centro Regional de Selección y Reproducción Animal de la Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha, Avenida del Vino, 10, 13300 Valdepeñas, Ciudad Real, Spain
Lorena Jiménez ; Laboratorio de Lactología, Centro Regional de Selección y Reproducción Animal de la Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha, Avenida del Vino, 10, 13300 Valdepeñas, Ciudad Real, Spain
Nieves Núñez Sánchez ; Departamento de Producción Animal, Universidad de Córdoba, Ctra. Madrid-Cádiz, km. 396, 14071 Córdoba, Spain
Andrés L. Martínez Marín orcid id orcid.org/0000-0003-0052-9724 ; Departamento de Producción Animal, Universidad de Córdoba, Ctra. Madrid-Cádiz, km. 396, 14071 Córdoba, Spain


Full text: english pdf 560 Kb

page 138-143

downloads: 1.240

cite


Abstract

Cilj ovog rada bio je istražiti odnos između broja somatskih stanica, sastava sirovog mlijeka, i koagulacijskih svojstava sirovog mlijeka kod prirodne i standardizirane pH vrijednosti mlijeka mančego ovce. Analizirano je 84 uzoraka skupnog mlijeka stada Državnog udruženja uzgajivača mančego ovce. Prema broju somatskih stanica/mL (BSS/mL), uzorci mlijeka podijeljeni su u 3 skupine - niska (562±138 BSS/mL), srednja (956±115 BSS/mL) i visoka (1705±428 BSS/mL). U okviru svake skupine, pH je mjeren dva puta prije određivanja koagulacijskih osobina (vrijeme zgrušavanja sirilom, vrijeme učvršćivanja gruša i tvrdoća gruša): bez zakiseljavanja mlijeka (koagulacija kod prirodne pH vrijednosti) i zakiseljavanje kod pH vrijednosti 6,5. pH vrijednost mlijeka signifikantno je povećana (P<0,05) povećanjem BSS. BSS nije utjecao (P>0,05) na udjel masti, dok je udjel proteina bio veći u grupi s visokim BSS (P=0,05), a udjel laktoze bio je signifikantno niži (P<0,05) u toj skupini. Kod prirodne pH vrijednosti mlijeka, visoki BSS utjecao je na duže vrijeme zgrušavanja mlijeka sirilom, sporije učvršćivanje gruša i na manju čvrstoću gruša nakon 30 min od dodatka sirila, u odnosu na skupinu u kojoj je BSS bio nizak i srednji (P<0,05). Standardizacija pH mlijeka na 6,5 prije dodavanja sirila anulirala je (P<0,05) negativan utjecaj visokog BSS na koagulacijska svojstva mlijeka. Može se zaključiti da su, unatoč činjenici kako je acidifikacija mlijeka prije zgrušavanja poboljšala koagulacijske osobine mlijeka s visokim BSS, daljnja istraživanja potrebna kako bi se utvrdila senzorska svojstva sira proizvedenog takvim postupkom.

Keywords

ovce; broj somatskih stanica; sastav mlijeka; zgrušavanje mlijeka

Hrčak ID:

137816

URI

https://hrcak.srce.hr/137816

Publication date:

16.4.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 2.824 *