Skip to the main content

Original scientific paper

OČEKIVANJA BUDUĆNOSTI: IZMEĐU KATASTROFIZMA I KOZMIČKE EKSPANZIJE

Ivan Cifrić ; Faculty of Philosophy, Zagreb


Full text: croatian pdf 21.892 Kb

page 43-61

downloads: 526

cite


Abstract

U članku se govori o percepciji budućnosti. Provedeno je empirijsko sociologijsko istraživanje (1992) na reprezentativnom uzorku (N= 547) studenata sveučilišta u Rijeci i Zagrebu. KonstruČiran je instrument od 31 tvrdnje (s Likertovim skalama ocjenjivanja) u kojemu su zastupljeni sadržaji o antropogenim i socijalnim promjenama te o pitanju ekološke katastrofe i tehnološkog razvoja.
Komponentna analiza pokazala je da se budućnost percipira u više dimenzija: »dihotomno totalitarno društvo visokih tehnologija i novih hominida«, »katastrofična budućnost«, »status quo u budućnosti« i »kozmička budućnost«. Prisutne su dvije orijentacije: optimistička, koja radikalizira pozitivne potencijale sadašnjosti i u budućnosti vidi potpuno novu civilizaciju te pesimistička, koja radikalizira negativne strane sadašnjosti i u budućnosti očekuje katastrofizam.
Usporedba s rezultatima sličnog istraživanja iz 1988. godine pokazuje: da se u 1992. godini povećalo očekivanje socijalne diferencijacije i ekspanzije u svemir; da se smanjilo očekivanje globalnih katastrofa, ukidanja privatnog vlasništva, porasta blagostanja i mira. Promjene su vjerojatno nastupile pod utjecajem situacijskih faktora u društvu.

Keywords

budućnost; katastrofizam; studenti; nova civilizacija

Hrčak ID:

139392

URI

https://hrcak.srce.hr/139392

Publication date:

15.1.1994.

Article data in other languages: english german

Visits: 1.437 *