Original scientific paper
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0303
Usporedba frakcija proteina i masnih kiselina mlijeka balkanskog magarca i humanog mlijeka
Jasmina Gubić
; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Ivan Milovanović
; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Mirela Iličić
; Faculty of Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Jelena Tomić
; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Aleksandra Torbica
; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Ljubiša Šarić
; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Nebojša Ilić
; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Abstract
Cilj ovog istraživanja bio je usporediti frakcije proteina i masnih kiselina balkanskog magarca i humanog mlijeka u ranoj fazi laktacije (40 do 90 dana). Ova studija pokazala je da magareće mlijeko sadrži αs1-kazein (1,38-1,89 g/L) i veće koncentracije β-kazeina (0,1-0,55 g/L) u odnosu na humano mlijeko. Koncentracija α-laktalbumina povećala se tijekom laktacije u periodu između 40 i 90 dana u obje vrste mlijeka. Magareće mlijeko sadržavalo je niske koncentracije β-laktoglobulina koje su se snižavale do 90-og dana laktacije. Magaričino mlijeko bogato je dvama proteinima sirutke - laktoferinom i lizozimom, za koje je utvrđeno da imaju molekulsku težinu od približno 76 kDa, odnosno 14,9-15,4 kDa. Sadržaj lizozima u magaričinom mlijeku iznosio je od 2,39 do 2,97 g/L, dok je humano mlijeko sadržavalo 30 do 50 puta niže koncentracije. Magaričino mlijeko sadržavalo je i veću koncentraciju laktoferina (0,012- 0,25 g/L) nego humano mlijeko. Sadržaj lizozima i laktoferina u magaričinom mlijeku povećao se u razdoblju između 40 i 90 dana laktacije. Udio ukupnih SFA, MUFA i PUFA bio je sličan u magaričinom i humanom mlijeku. Sadržaj esencijalnih masnih kiselina povećao se između 40. i 90. dana laktacije i to 2,5 puta u odnosu na humano mlijeko.
Keywords
mlijeko balkanskog magarcaM majčino mlijeko; proteini; masne kiseline
Hrčak ID:
142173
URI
Publication date:
22.7.2015.
Visits: 2.839 *