Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0303

Usporedba frakcija proteina i masnih kiselina mlijeka balkanskog magarca i humanog mlijeka

Jasmina Gubić ; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Ivan Milovanović ; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Mirela Iličić ; Faculty of Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Jelena Tomić ; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Aleksandra Torbica ; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Ljubiša Šarić ; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Nebojša Ilić ; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia


Full text: english pdf 752 Kb

page 168-176

downloads: 1.067

cite


Abstract

Cilj ovog istraživanja bio je usporediti frakcije proteina i masnih kiselina balkanskog magarca i humanog mlijeka u ranoj fazi laktacije (40 do 90 dana). Ova studija pokazala je da magareće mlijeko sadrži αs1-kazein (1,38-1,89 g/L) i veće koncentracije β-kazeina (0,1-0,55 g/L) u odnosu na humano mlijeko. Koncentracija α-laktalbumina povećala se tijekom laktacije u periodu između 40 i 90 dana u obje vrste mlijeka. Magareće mlijeko sadržavalo je niske koncentracije β-laktoglobulina koje su se snižavale do 90-og dana laktacije. Magaričino mlijeko bogato je dvama proteinima sirutke - laktoferinom i lizozimom, za koje je utvrđeno da imaju molekulsku težinu od približno 76 kDa, odnosno 14,9-15,4 kDa. Sadržaj lizozima u magaričinom mlijeku iznosio je od 2,39 do 2,97 g/L, dok je humano mlijeko sadržavalo 30 do 50 puta niže koncentracije. Magaričino mlijeko sadržavalo je i veću koncentraciju laktoferina (0,012- 0,25 g/L) nego humano mlijeko. Sadržaj lizozima i laktoferina u magaričinom mlijeku povećao se u razdoblju između 40 i 90 dana laktacije. Udio ukupnih SFA, MUFA i PUFA bio je sličan u magaričinom i humanom mlijeku. Sadržaj esencijalnih masnih kiselina povećao se između 40. i 90. dana laktacije i to 2,5 puta u odnosu na humano mlijeko.

Keywords

mlijeko balkanskog magarcaM majčino mlijeko; proteini; masne kiseline

Hrčak ID:

142173

URI

https://hrcak.srce.hr/142173

Publication date:

22.7.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 2.839 *