Original scientific paper
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0307
Može li potrošnja Kargi Tulum sira zadovoljiti dnevne potrebe za mineralima i elementima u tragovima?
Seval Sevgi Kirdar
; Food Processing Department, Vocational Higher Education School, Mehmet Akif Ersoy University, Burdur, Turkey
Şenol Kose
; Department of Food Engineering, Faculty of Engineering and Architecture,Yuzuncu Yıl University, 65080 Van, Turkey
İlhan Gun
; Food Processing Department, Vocational Higher Education School, Mehmet Akif Ersoy University, Burdur, Turkey
Elvan Ocak
; Department of Food Engineering, Faculty of Engineering and Architecture,Yuzuncu Yıl University, 65080 Van, Turkey
Özen Kursun
; Department of Food Hygien and Technology, Faculty of Veterinary, Mehmet Akif Ersoy University, 15030 Burdur, Turkey
Abstract
Sadržaj minerala i elemenata u tragovima Kargi Tulum sira je istraživan tijekom zrenja od 90 dana. Kalcij, kalij, fosfor, natrij, magnezij, mangan, bakar, cink i željezo su analizirani induktivnom plazmatskom emisijskom spektrometrijom (ICP-OES). Utjecaj zrenja na koncentraciju natrija, fosfora i kalija u siru bio je statistički značajan (p<0.05), a magnezija i kalcija (p<0.01). Koncentracija bakra se povećala tijekom razdoblja zrenja. Utjecaj zrenja na koncentraciju mangana i cinka također je bio statistički značajan (p<0.05). S obzirom na utvrđene vrijednosti, evidentno je da konzumacijom 100 g Kargi Tulum sira odrasla osoba može značajno doprinijeti unosu preporučenih doza minerala.
Keywords
minerali; metali u tragovima; ICP-OES; Kargi Tulum sir; zrenje
Hrčak ID:
142177
URI
Publication date:
22.7.2015.
Visits: 2.681 *