Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.53.03.15.3907

Fizikalno-kemijska svojstva hidroksipropiliranog kukuruznog škroba te njegova moguća primjena kao stabilizatora emulzija

Lee-Fen Hong ; School of Pharmaceutical Sciences, Universiti Sains Malaysia, Penang, Malaysia
Lai-Hoong Cheng ; Food Technology Division, School of Industrial Technology, Universiti Sains Malaysia, Penang, Malaysia
Chong Yew Lee ; School of Pharmaceutical Sciences, Universiti Sains Malaysia, Penang, Malaysia
Kok Khiang Peh ; School of Pharmaceutical Sciences, Universiti Sains Malaysia, Penang, Malaysia


Full text: english pdf 354 Kb

page 278-285

downloads: 896

cite


Abstract

U radu su ispitana fizikalno-kemijska svojstva hidroksipropiliranog škroba različitog stupnja supstitucije, te je istražena mogućnost njegove primjene kao stabilizatora emulzija. Djelomično supstituirani škrob pripremljen je esterifikacijom prirodnog škroba s propilen-oksidom, pri čemu je, ovisno o trajanju reakcije, dobiveno dvanaest uzoraka modificiranog škroba stupnja supstitucije od 0,47 do 0,94. Pomoću spektroskopskih metoda FTIR i NMR potvrđena je prisutnost propionskih skupina u strukturi škroba. Rendgenski je difrakcijski uzorak pokazao smanjenje kristaličnosti škroba. Utvrđeno je da se povećanjem stupnja supstitucije škroba proporcionalno povećao i kontaktni kut. Ispitivanjem bubrenja utvrđeno je da modificirani škrob pri niskoj temperaturi (40 °C) jače bubri od prirodnog škroba. Emulzije modificiranog škroba stupnja supstitucije od 0,64 do 0,86 bile su izuzetno stabilne i nakon centrifugiranja, a njihova viskoznost bila je od 1236,7 do 3330,0 MPa•s. Iz rezultata se može zaključiti da se djelomično supstituirani kratkolančani škrob može upotrijebiti kao sredstvo za zgušnjavanje i stabilizator emulzija pri niskim temperaturama u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Keywords

hidroksipropilirani škrob; stupanj supstitucije; fizikalno-kemijska svojstva; emulzija ulja u vodi; stabilizator

Hrčak ID:

145469

URI

https://hrcak.srce.hr/145469

Publication date:

10.9.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 2.168 *