Original scientific paper
https://doi.org/10.17113/ftb.53.03.15.3907
Fizikalno-kemijska svojstva hidroksipropiliranog kukuruznog škroba te njegova moguća primjena kao stabilizatora emulzija
Lee-Fen Hong
; School of Pharmaceutical Sciences, Universiti Sains Malaysia, Penang, Malaysia
Lai-Hoong Cheng
; Food Technology Division, School of Industrial Technology, Universiti Sains Malaysia, Penang, Malaysia
Chong Yew Lee
; School of Pharmaceutical Sciences, Universiti Sains Malaysia, Penang, Malaysia
Kok Khiang Peh
; School of Pharmaceutical Sciences, Universiti Sains Malaysia, Penang, Malaysia
Abstract
U radu su ispitana fizikalno-kemijska svojstva hidroksipropiliranog škroba različitog stupnja supstitucije, te je istražena mogućnost njegove primjene kao stabilizatora emulzija. Djelomično supstituirani škrob pripremljen je esterifikacijom prirodnog škroba s propilen-oksidom, pri čemu je, ovisno o trajanju reakcije, dobiveno dvanaest uzoraka modificiranog škroba stupnja supstitucije od 0,47 do 0,94. Pomoću spektroskopskih metoda FTIR i NMR potvrđena je prisutnost propionskih skupina u strukturi škroba. Rendgenski je difrakcijski uzorak pokazao smanjenje kristaličnosti škroba. Utvrđeno je da se povećanjem stupnja supstitucije škroba proporcionalno povećao i kontaktni kut. Ispitivanjem bubrenja utvrđeno je da modificirani škrob pri niskoj temperaturi (40 °C) jače bubri od prirodnog škroba. Emulzije modificiranog škroba stupnja supstitucije od 0,64 do 0,86 bile su izuzetno stabilne i nakon centrifugiranja, a njihova viskoznost bila je od 1236,7 do 3330,0 MPa•s. Iz rezultata se može zaključiti da se djelomično supstituirani kratkolančani škrob može upotrijebiti kao sredstvo za zgušnjavanje i stabilizator emulzija pri niskim temperaturama u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.
Keywords
hidroksipropilirani škrob; stupanj supstitucije; fizikalno-kemijska svojstva; emulzija ulja u vodi; stabilizator
Hrčak ID:
145469
URI
Publication date:
10.9.2015.
Visits: 2.168 *