Short communication, Note
https://doi.org/10.17113/ftb.53.03.15.3725
Strukturna i mehanička svojstva te propusnost biorazgradivih filmova na osnovi zeina
Carolina Pena Serna
; Food Engineering and Technology Department, São Paulo State University, São José do Rio Preto, Brazil
José Francisco Lopes Filho
; Food Engineering and Technology Department, São Paulo State University, São José do Rio Preto, Brazil
Abstract
U radu je ispitan utjecaj dodatka hidrokoloida na strukturna i mehanička svojstva te propusnost filmova na osnovi zeina. Film dobiven miješanjem zeina i oleinske kiseline uz dodatak ksantanske gume bolje se otapao u vodi (13,09 %), te je bio prozirniji (8,49 AU/mm) od filma bez dodatka ksantanske gume (10,80 % i 5,19 AU/mm). Iako je film dobiven miješanjem zeina i oleinske kiseline bio elastičniji, te imao nižu vrijednost Youngovog modula elastičnosti (YM=5,02 MPa) i veću istezljivost (η=10,62 %), imao je slabiju vlačnu čvrstoću (σ=8,5 MPa) od filma s dodatkom ksantanske gume (YM=638 MPA, η=6,66 % i σ=10,485 MPa). Oba su filma imala sjajnu površinu i homogenu strukturu, te sličnu propusnost na vodenu paru od otprilike 4,39•10-11 g/(Pa•s•m) i kisika od otprilike 1,82•10-13 g/(Pa•s•m). Zaključeno je da struktura ksantanske gume utječe na mehanička svojstva i transparentnost filmova dobivenih miješanjem zeina i oleinske kiseline.
Keywords
višekomponentni film; biorazgradivi materijal; propusnost; mikrostruktura; vlačna čvrstoća
Hrčak ID:
145513
URI
Publication date:
10.9.2015.
Visits: 2.089 *