Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.1515/aiht-2015-66-2654

Sastav, označavanje i zdravstvena ispravnost dodataka prehrani koji se temelje na pčelinjim proizvodima u pravnom okviru Europske unije – hrvatska iskustva

Mario Vujić orcid id orcid.org/0000-0002-6636-0610 ; University of Rijeka School of Medicine
Lea Pollak orcid id orcid.org/0000-0002-6167-7803 ; Croatian Institute of Public Health


Full text: english pdf 262 Kb

page 243-249

downloads: 1.423

cite


Abstract

Tržište Europske unije preplavljeno je dodacima prehrani i sve se više potrošača okreće upravo onim dodacima prehrani u čijem sastavu pčelinji proizvodi igraju bitnu ulogu. Ovaj se rad bavi složenim zakonodavstvom Europske unije o dodacima prehrani koji se temelje na pčelinjim proizvodima, s naglaskom na njihovom sastavu, deklaraciji i zdravstvenoj ispravnosti. Ispravno označavanje dodataka prehrani također je velik izazov s obzirom na to da unatoč pozitivnim propisima još uvijek postoje otvorena pitanja vezana za izjave o količini propolisa, što nije jasno utvrđeno pravnim okvirom. Jedno od ključnih pitanja su deklaracije koje sadržavaju zdravstvene izjave s EU-ova popisa koji je odobrila Europska agencija za sigurnost hrane. Naglasak će isto tako biti na informiranju potrošača o hrani s obzirom na to da izjave koje upućuju na ljekovita svojstva dodataka prehrani i njihovu sposobnost liječenja bolesti nisu dopuštene. Jedan od ključnih elemenata zdravstvene ispravnosti hrane je HACCP, koji se temelji na Uredbama EU-a 178/2002 i 852/2004. Analize zdravstvene ispravnosti dodataka prehrani koji sadržavaju pčelinje proizvode kao sirovine, standardizirane pravnim propisima, također su predmet ovog rada. U budućnosti bi pažnju valjalo posvetiti uspostavi sustava „nutrivigilancije“ na razini EU-a. Hrvatska iskustva u rješavanju izazova s kojima se suočavaju proizvođači, mjerodavna tijela te regulatorna tijela i inspekcije mogu poslužiti kao primjer onim zemljama koje žele postati dijelom velike europske obitelji.

Keywords

HACCP; nutrivigilancija; matična mliječ; odobrene zdravstvene tvrdnje; označavanje; propolis; zakonodavstvo

Hrčak ID:

149560

URI

https://hrcak.srce.hr/149560

Publication date:

16.12.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 2.570 *