Pregledni rad
https://doi.org/10.1515/aiht-2015-66-2654
Sastav, označavanje i zdravstvena ispravnost dodataka prehrani koji se temelje na pčelinjim proizvodima u pravnom okviru Europske unije – hrvatska iskustva
Mario Vujić
orcid.org/0000-0002-6636-0610
; University of Rijeka School of Medicine
Lea Pollak
orcid.org/0000-0002-6167-7803
; Croatian Institute of Public Health
Sažetak
Tržište Europske unije preplavljeno je dodacima prehrani i sve se više potrošača okreće upravo onim dodacima prehrani u čijem sastavu pčelinji proizvodi igraju bitnu ulogu. Ovaj se rad bavi složenim zakonodavstvom Europske unije o dodacima prehrani koji se temelje na pčelinjim proizvodima, s naglaskom na njihovom sastavu, deklaraciji i zdravstvenoj ispravnosti. Ispravno označavanje dodataka prehrani također je velik izazov s obzirom na to da unatoč pozitivnim propisima još uvijek postoje otvorena pitanja vezana za izjave o količini propolisa, što nije jasno utvrđeno pravnim okvirom. Jedno od ključnih pitanja su deklaracije koje sadržavaju zdravstvene izjave s EU-ova popisa koji je odobrila Europska agencija za sigurnost hrane. Naglasak će isto tako biti na informiranju potrošača o hrani s obzirom na to da izjave koje upućuju na ljekovita svojstva dodataka prehrani i njihovu sposobnost liječenja bolesti nisu dopuštene. Jedan od ključnih elemenata zdravstvene ispravnosti hrane je HACCP, koji se temelji na Uredbama EU-a 178/2002 i 852/2004. Analize zdravstvene ispravnosti dodataka prehrani koji sadržavaju pčelinje proizvode kao sirovine, standardizirane pravnim propisima, također su predmet ovog rada. U budućnosti bi pažnju valjalo posvetiti uspostavi sustava „nutrivigilancije“ na razini EU-a. Hrvatska iskustva u rješavanju izazova s kojima se suočavaju proizvođači, mjerodavna tijela te regulatorna tijela i inspekcije mogu poslužiti kao primjer onim zemljama koje žele postati dijelom velike europske obitelji.
Ključne riječi
HACCP; nutrivigilancija; matična mliječ; odobrene zdravstvene tvrdnje; označavanje; propolis; zakonodavstvo
Hrčak ID:
149560
URI
Datum izdavanja:
16.12.2015.
Posjeta: 3.148 *