Skip to the main content

Original scientific paper

UTICAJ GEOGRAFSKOG PORIJEKLA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST DOMAĆIH VINA

Aldina Kesić ; University in Tuzla, Univerzitetska 4, 75000 Tuzla, Bosnia and Herzegovina
Bianka Smajlović ; University in Tuzla, Univerzitetska 4, 75000 Tuzla, Bosnia and Herzegovina
Zorica Hodžić ; University in Tuzla, Univerzitetska 4, 75000 Tuzla, Bosnia and Herzegovina
Nadira Ibrišimović-Mehmedinović ; University in Tuzla, Univerzitetska 4, 75000 Tuzla, Bosnia and Herzegovina


Full text: english pdf 565 Kb

page 93-97

downloads: 438

cite

Full text: croatian pdf 565 Kb

page 93-97

downloads: 288

cite


Abstract

Uvod i cilj: Crna vina sadrže različite spojeve koji se odlikuju visokom antioksidacijskom aktivnošću. Najznačajniji antioksidansi grožđa i vina su fenolna jedinjenja. Fenolne komponente iz vina su opće prihvaćeni antioksidansi koji imaju važnu ulogu u održavanju ljudskog zdravlja i prevenciji raznih bolesti zbog mogućnosti sprečavanja aktivnosti slobodnih radikala. Na sadržaj antioksidanasa u vinu utiče porijeklo sirovina (grožđa) kao značajan parametar pri određivanju kvaliteta vina kao i nacin proizvodnje samog vina.
Metode: Ovim istraživanjem određen je ukupni antioksidacijski kapacitet crnih vina indirektnom FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) metodom uz FeSO4 x 7H2O kao standard. Istraživanjem je obuhvaćeno ispitivanje antioksidacijske aktivnosti uzoraka vina.
Rezultati: Najveću vrijednost antioksidacijske aktivnosti pokazao je uzorak vina Postup Vinogorje Pelješac (a = 62,77 mmolFeII/L dok je najslabiju antioksidacijsku aktivnost pokazao uzorak vina individualnog proizvođača sa područja Kalesije (a = 10,54 mmolFeII/L).
Zaključak: Crna vina sa područja Bosne i Hercegovine predstavljaju značajan izvor antioksidanasa.

Keywords

vino; polifenoli; antioksidacijska aktivnost; geografsko porijeklo

Hrčak ID:

152215

URI

https://hrcak.srce.hr/152215

Publication date:

31.12.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 1.559 *