Skip to the main content

Original scientific paper

DOBRA HIGIJENSKA PRAKSA U RIBARNICAMA SARAJEVSKOG KANTONA

Enver Karahmet ; Faculty of Agriculture and Food Sciences, University of Sarajevo, Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Almir Toroman ; Faculty of Agriculture and Food Sciences, University of Sarajevo, Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Emina Nuker ; Faculty of Agriculture and Food Sciences, University of Sarajevo, Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Adela Bektaš ; Faculty of Agriculture and Food Sciences, University of Sarajevo, Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Lejla Musić ; Faculty of Agriculture and Food Sciences, University of Sarajevo, Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina


Full text: croatian pdf 438 Kb

page 120-128

downloads: 238

cite

Full text: english pdf 438 Kb

page 120-128

downloads: 759

cite


Abstract

Provođenje mjera dobre higijenske i sanitarne prakse nužno je u cilju osiguranja zdravstveno ispravne hrane. Dobra higijenska praksa određuje šta je potrebno da se učini u vezi sa čišćenjem i higijenom, kao i kada i ko treba provesti te poslove u cilju dobijanja što kvalitetnijeg proizvoda. Cilj ovog rada je da se izvrši ispitivanje dobre higijenske prakse u 6 ribarnica Sarajevskog kantona, te da se ustanovi fizičko-hemijski kvalitet prodavane ribe na tržištu Sarajevskog kantona. Analiza stanja ribarnica izvršena je uzimanjem briseva sa 5 različitih površina, u 6 ribarnica, te je prema Normativima mikrobiološke čistoće, mikrobiološka čistoća ribarnica okarakterisana kao dobra i prihvatljiva. Za utvrđivanje hemijskog sastava ribljeg mesa, istraživanjem je obuhvaćeno 30 uzoraka kalifornijske pastrmke. U okviru hemijskih pretraga, utvrđena je prosječna količina vode 72,85%, masti 5,55%, bjelančevina 19,62% i pepela 1,70%. Senzorna ocjena kvaliteta ribe ocijenjena je Quality Index Method testom (QIM) i svi su uzorci ocijenjeni kao svježa riba.

Keywords

dobra higijenska praksa; mikrobiološka analiza; hemijski sastav; senzorna ocjena

Hrčak ID:

152220

URI

https://hrcak.srce.hr/152220

Publication date:

31.12.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 1.780 *