Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.54.01.16.4106

Proizvodnja bezalkoholnog napitka s povećanim udjelom oligosaharida iz fermentiranih žitarica

Loreta Basinskiene ; Kaunas University of Technology, Kaunas, Lithuania
Grazina Juodeikiene ; Kaunas University of Technology, Kaunas, Lithuania
Daiva Vidmantiene ; Kaunas University of Technology, Kaunas, Lithuania
Maija Tenkanen ; University of Helsinki, Helsinki, Finnland
Tomas Makaravicius ; Kaunas University of Technology, Kaunas, Lithuania
Elena Bartkiene ; Lithuanian University of Health Sciences, Veterinary Academy, Kaunas, Lithuania


Full text: english pdf 395 Kb

page 36-44

downloads: 854

cite


Abstract

Svrha je ovoga rada bila razviti novu tehnologiju proizvodnje tradicionalnog litvanskog bezalkoholnog napitka (kvas) iz fermentiranih žitarica pomoću novih sirovina (ekstrudirana raž) i biotehnoloških materijala (ksilanaze i bakterije mliječno-kiselog vrenja), a radi poboljšanja njegovih funkcionalnih svojstava. Kompleks ksilanaza Ceremix Plus MG uspješno je upotrijebljen za razgradnju arabinoksilana iz ekstrudirane raži. Nakon razgradnje arabinoksilana i mliječno-kiselog vrenja prinos je arabinooligosaharida u dobivenom napitku porastao na 300 mg/L, a ksilooligosaharida na 1100 mg/L. Napici fermentirani s pomoću bakterija mliječno-kiselog vrenja imali su niže pH-vrijednosti te manji volumni udjel etanola od napitaka fermentiranih s pomoću kvasaca. Napitak fermentiran s pomoću bakterije Lactobacillus casei imao je bolju prihvatljivost od onog fermentiranog s pomoću bakterije Pediococcus pentosaceus ili kvasca, a sličnu onoj komercijalnog kvasa dobivenog iz slada. Rezultati pokazuju da se ekstrudirana raž, ksilanaze i mliječno-kisele bakterije mogu uspješno primijeniti u proizvodnji novog, zdravstveno ispravnog bezalkoholnog napitka dodane vrijednosti.

Keywords

bezalkoholni napitak; ekstrudirana raž; bakterije mliječno-kiselog vrenja; ksilanaza; oligosaharidi

Hrčak ID:

155086

URI

https://hrcak.srce.hr/155086

Publication date:

31.3.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 2.455 *