Skip to the main content

Other

Izdanje bilježaka Henrika VIII. u Marulićevu Evanđelistaru

Henricus VIII rex
Neven Jovanović (ed.) orcid id orcid.org/0000-0002-9119-399X ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Helena Šoškić orcid id orcid.org/0000-0003-2255-5499 ; Muenchen


Full text: latin pdf 429 Kb

page 157-226

downloads: 466

cite


Abstract

Početkom četvrtog desetljeća 16. st. engleski kralj Henrik VIII. čitao je Marulićev Evanđelistar. Kralj se koristio kelnskim izdanjem iz 1529; njegov se primjerak tog izdanja, s brojnim marginalnim bilješkama, danas čuva u Britanskojknjižnici pod signaturom 843.k.13. Tezu da bilješke u ovom primjerku potječu upravo od vladareve ruke prvi je iznio pokojni Charles Béné 1996, a potvrdila ju je Andrea Clarke 2011; potom je izdanje bilježaka priredila Helena Bošnjak (udata Šoškić) u diplomskom radu obranjenom 2012. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, pod mentorstvom Irene Bratičević. Ovdje objavljujemo drugo izdanje Henrikovih bilježaka u Evanđelistaru.
Sudeći po broju i karakteru zapisa na marginama, pojedina poglavlja Evanđelistara Henrik je pročitao iznimno pomno i vjerojatno im se vraćao nekoliko puta. Bilješke uključuju marginalne naslove i komentare, ali i grafičke (likovne) znakove poput ručica i vitica. Na stranicama kraljeva primjerka takvih se podsjetnika nalazi ukupno 398.
Marginalne bilješke svjedoče kako je Marulićevo djelo čitao i razumio moćan i obrazovan vladar, slavna povijesna ličnost koja i danas privlači interes. Zato nam je bilo posebno važno pružiti što više informacija o Henrikovim oznakama. Označili smo ih brojkama i naznačili poglavlja Evanđelistara u kojima se javljaju; uspostavili smo formalnu i sadržajnu tipologiju bilježaka; grafičke (likovne)oznake nismo reproducirali, nego smo ih bilježili opisnim nazivima, donesenim kurzivom (ručice – maniculae, ograde – saepta, vitice – vites, repata slova n – n caudatae, znakovi »obrati pozornost« – nota bene); ulančane smo marginalije označili siglom C* (lanac – catena) za prvu u nizu, C za ostale članove. Priredili smo i četiri kazala. Prvo popisuje bilješke po sadržaju, drugo ih razvrstava po formalnim (grafičkim i verbalnim) obilježjima, treće bilježi ulančane marginalije, a četvrto stranice u kelnskom izdanju iz 1529.
Henrikov latinski mjestimično odstupa od pravopisnog i gramatičkog uzusa, ne samo današnjega, već i onoga njegova doba. Na takve smo slučajeve upozoravali uskličnikom [!]. Na nekoliko mjesta gdje je trebalo dopuniti riječ, svoju smo intervenciju označili prelomljenim zagradama < >.
Naposljetku, posebno zahvaljujemo Britanskoj knjižnici i njezinim knjižničarima Andrei Clarke i Milanu Grbi, koji su nam iznimno ljubazno omogućili proučavanje Henrikovih bilježaka.

Keywords

Marko Marulić; Evanđelistar; Henrik VIII; marginalne bilješke

Hrčak ID:

157721

URI

https://hrcak.srce.hr/157721

Publication date:

22.4.2016.

Article data in other languages: latin

Visits: 1.569 *