Skip to the main content

Review article

Zdravstvena psihologija starenja - prikaz područja i pregled istraživanja u Hrvatskoj

Jasminka Despot Lučanin ; University of Applied Health Sciences, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 298 Kb

page 59-76

downloads: 4.028

cite


Abstract

Glavno je usmjerenje zdravstvene psihologije starenja postizanje optimalnog starenja, a ciljevi su primijeniti psihološke spoznaje u prevenciji bolesti te poboljšati kvalitetu života zdravih i bolesnih starijih osoba. Psiholozi preporučuju da se optimalno starenje proučava s usmjerenjem na individualne razlike i plastičnost procesa starenja jer su način i brzina starenja pod snažnim djelovanjem zdravlja, navika zdravog ponašanja i nekih psihosocijalnih čimbenika.
U ovom članku sažeto je prikazan niz rezultata istraživanja čimbenika procesa starenja provedenih u Hrvatskoj, od 1979. godine do danas, u usporedbi s istraživačkim trendovima u drugim zemljama. Svima je glavni cilj bio utvrditi ulogu psiholoških čimbenika u međudjelovanju s ostalima u određivanju starenja i kvalitete života u starosti.
Prikazana su istraživanja temeljne uloge psiholoških čimbenika u procesu starenja, istraživanja uloge psiholoških čimbenika u kvaliteti života u starosti i istraživanja uloge kognitivnih funkcija u procesu starenja. Konačni je cilj primijeniti istraživačke spoznaje u zdravstvenoj i socijalnoj praksi.

Keywords

zdravstvena psihologija; starenje; kvaliteta života; istraživanja

Hrčak ID:

158402

URI

https://hrcak.srce.hr/158402

Publication date:

15.12.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 5.586 *