Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 38 No. 5, 2015.
Review article
Dinamičko kontrolirano skladištenje jabuka
Denis Stajnko
orcid.org/0000-0002-7973-962X
; Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Abstract
Pomoću dinamičkog kontroliranog skladištenja (DCA = dinamički kontrolirana atmosfera) plodovi se jabuka skladište u atmosferi koja sadrži najmanju moguću razinu kisika (od 0,3 % do 0,6 %). Na taj se način disanje plodova gotovo zaustavlja, a sve u cilju održanja maksimalne kvalitete plodova tijekom cijelog skladištenja. Međutim, bi se spriječilo trajno oštećenje plodova, koncentracija kisika ne smije pasti ispod anaerobne kontrolne točke (ACP). Pokazane su prednosti i slabosti tri DCA metode koje se temelje na mjerenju fluorescence klorofila (DCA-CF), računanju respiratornog kvocijenta (DCA-RQ) te mjerenju produkta fermentacije (DCA-FI) u usporedbi sa ULO hladnjačama. Čvrstoća je jabuka pohranjenih u DCA bila značajno veća od one u kontrolnoj skupini voća pod stalnom ULO atmosferom, također, smanjio se postotak skladišnih bolesti.
Keywords
jabuka; skladištenje; dinamička kontrolirana atmosfera; DCA
Hrčak ID:
162357
URI
Publication date:
23.10.2015.
Visits: 2.821 *