Skip to the main content

Review article

Dinamičko kontrolirano skladištenje jabuka

Denis Stajnko orcid id orcid.org/0000-0002-7973-962X ; Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede


Full text: croatian pdf 172 Kb

page 32-39

downloads: 378

cite

Full text: english pdf 172 Kb

page 39-39

downloads: 1.192

cite


Abstract

Pomoću dinamičkog kontroliranog skladištenja (DCA = dinamički kontrolirana atmosfera) plodovi se jabuka skladište u atmosferi koja sadrži najmanju moguću razinu kisika (od 0,3 % do 0,6 %). Na taj se način disanje plodova gotovo zaustavlja, a sve u cilju održanja maksimalne kvalitete plodova tijekom cijelog skladištenja. Međutim, bi se spriječilo trajno oštećenje plodova, koncentracija kisika ne smije pasti ispod anaerobne kontrolne točke (ACP). Pokazane su prednosti i slabosti tri DCA metode koje se temelje na mjerenju fluorescence klorofila (DCA-CF), računanju respiratornog kvocijenta (DCA-RQ) te mjerenju produkta fermentacije (DCA-FI) u usporedbi sa ULO hladnjačama. Čvrstoća je jabuka pohranjenih u DCA bila značajno veća od one u kontrolnoj skupini voća pod stalnom ULO atmosferom, također, smanjio se postotak skladišnih bolesti.

Keywords

jabuka; skladištenje; dinamička kontrolirana atmosfera; DCA

Hrčak ID:

162357

URI

https://hrcak.srce.hr/162357

Publication date:

23.10.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 2.284 *