Skip to the main content

Professional paper

Suvremena tehnika u proizvodnji krumpira

Stjepan Sito ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju
Vladimir Džaja ; PIK Vinkovci, Vinkovci
Vlado Kušec ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
Krešimir Ciler ; Srednja poljoprivredna škola, Zagreb
Blanka Palinić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju
Tajana Glogovšek ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju


Full text: croatian pdf 456 Kb

page 70-83

downloads: 901

cite

Full text: english pdf 456 Kb

page 83-83

downloads: 1.092

cite


Abstract

Intenzivna proizvodnja krumpira iziskuje puno tehnoloških operacija i primjenu suvremene tehnike (mehanizacije). Samo tako se pojedine radne operacije (sadnja, navodnjavanje, gnojidba, zaštita i berbavađenje) mogu obaviti pravovremeno i kvalitetno. Genetski potencijal današnjih sorti krumpira premašuje urod od 60 t/ha. Konkurencija na tržištu je nemilosrdna. Troškove proizvodnje treba svesti na minimum (cca. 0,80 kn/kg) te je uz kvalitetu, količinu i kontinuiranu opskrbu tijekom cijele godine moguće opstati na tržištu.

Keywords

krumpir; sadnja; zaštita; gnojidba; navodnjavanje; berba-vađenje

Hrčak ID:

162362

URI

https://hrcak.srce.hr/162362

Publication date:

23.10.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 2.708 *