Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj oblika na kvalitetu osušenog ploda jabuke

Stjepan Sito ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Slavica Škurdija ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Petra Sinković ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Mario Čeh
Jasmina Martinec
Martina Arar ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede


Full text: croatian pdf 253 Kb

page 16-20

downloads: 279

cite

Full text: english pdf 253 Kb

page 20-20

downloads: 526

cite


Abstract

U radu su prikazani rezultati laboratorijskog sušenja jabuka u različitim oblicima slijedećih sorti jabuka; Cripps Pink, Granny Smith, Jonagold, Idared, Golden Delicious i Braeburn. Tako se za čips od jabuke kao najpoželjniji osušeni oblik jabuke odlučilo 63%, za klipiče 21%, a za štapiće svega 16% anketiranih osoba. Anketa je pokazala da je najpoželjnija sorta za sušenje Cripps Pink, zatim Granny Smith, Jonagold, Idared, Golden Delicious, a najmanje poželjna sorta je Braeburn. Prikazani rezultati istraživanja mogu poslužiti pri odabiru sorti jabuka kod podizanja novih nasada jabuka, čiji su plodovi namijenjeni sušenju.

Keywords

plod jabuke; sušenje jabuke; čips od jabuke

Hrčak ID:

162739

URI

https://hrcak.srce.hr/162739

Publication date:

15.11.2013.

Article data in other languages: english

Visits: 1.670 *