Review article
Jabučno – mliječna fermentacija u vinu
Tomislav Plavša
; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
Full text: croatian pdf 439 Kb
page 70-79
downloads: 403
cite
APA 6th Edition
Plavša, T. (2010). Jabučno – mliječna fermentacija u vinu. Glasnik Zaštite Bilja, 33 (6), 70-79. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/163331
MLA 8th Edition
Plavša, Tomislav. "Jabučno – mliječna fermentacija u vinu." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 33, no. 6, 2010, pp. 70-79. https://hrcak.srce.hr/163331. Accessed 22 Nov. 2024.
Chicago 17th Edition
Plavša, Tomislav. "Jabučno – mliječna fermentacija u vinu." Glasnik Zaštite Bilja 33, no. 6 (2010): 70-79. https://hrcak.srce.hr/163331
Harvard
Plavša, T. (2010). 'Jabučno – mliječna fermentacija u vinu', Glasnik Zaštite Bilja, 33(6), pp. 70-79. Available at: https://hrcak.srce.hr/163331 (Accessed 22 November 2024)
Vancouver
Plavša T. Jabučno – mliječna fermentacija u vinu. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2010 [cited 2024 November 22];33(6):70-79. Available from: https://hrcak.srce.hr/163331
IEEE
T. Plavša, "Jabučno – mliječna fermentacija u vinu", Glasnik Zaštite Bilja, vol.33, no. 6, pp. 70-79, 2010. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/163331. [Accessed: 22 November 2024]
Full text: english pdf 439 Kb
page 79-79
downloads: 3.195
cite
APA 6th Edition
Plavša, T. (2010). Jabučno – mliječna fermentacija u vinu. Glasnik Zaštite Bilja, 33 (6), 70-79. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/163331
MLA 8th Edition
Plavša, Tomislav. "Jabučno – mliječna fermentacija u vinu." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 33, no. 6, 2010, pp. 70-79. https://hrcak.srce.hr/163331. Accessed 22 Nov. 2024.
Chicago 17th Edition
Plavša, Tomislav. "Jabučno – mliječna fermentacija u vinu." Glasnik Zaštite Bilja 33, no. 6 (2010): 70-79. https://hrcak.srce.hr/163331
Harvard
Plavša, T. (2010). 'Jabučno – mliječna fermentacija u vinu', Glasnik Zaštite Bilja, 33(6), pp. 70-79. Available at: https://hrcak.srce.hr/163331 (Accessed 22 November 2024)
Vancouver
Plavša T. Jabučno – mliječna fermentacija u vinu. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2010 [cited 2024 November 22];33(6):70-79. Available from: https://hrcak.srce.hr/163331
IEEE
T. Plavša, "Jabučno – mliječna fermentacija u vinu", Glasnik Zaštite Bilja, vol.33, no. 6, pp. 70-79, 2010. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/163331. [Accessed: 22 November 2024]
Abstract
Jabučno-mliječna fermentacija (JMF) je proces biološkog otkiseljavanja vina u kojem se dikarboksilna L-jabučna kiselina pretvara u monokarboksilnu L-mliječnu kiselinu i ugljik(IV)-oksid. JMF provode bakterije mliječne kiseline (BMK) iz rodova Oenocossus, Pediococcus i Lactobacillus. Na rast BMK u vinu i njihov metabolizam utječu razni fizikalno-kemijski čimbenici, poput pH, temperature, koncentracije sumpor(IV)- oksid i etanola. Kompleksne i raznovrsne metaboličke aktivnosti BMK tijekom JMF mogu na kakvoću vina utjecati pozitivno (smanjenje kiselosti, modifikacija mirisa i okusa, mikrobiološka stabilnost) ili negativno (promjene mirisa, boje i tvorba amina).
Keywords
jabučno-mliječna fermentacija; bakterije mliječne kiseline; vino
Hrčak ID:
163331
URI
https://hrcak.srce.hr/163331
Publication date:
14.12.2010.
Article data in other languages:
english
Visits: 4.931
*