Skip to the main content

Review article

Jabučno – mliječna fermentacija u vinu

Tomislav Plavša ; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč


Full text: croatian pdf 439 Kb

page 70-79

downloads: 403

cite

Full text: english pdf 439 Kb

page 79-79

downloads: 3.195

cite


Abstract

Jabučno-mliječna fermentacija (JMF) je proces biološkog otkiseljavanja vina u kojem se dikarboksilna L-jabučna kiselina pretvara u monokarboksilnu L-mliječnu kiselinu i ugljik(IV)-oksid. JMF provode bakterije mliječne kiseline (BMK) iz rodova Oenocossus, Pediococcus i Lactobacillus. Na rast BMK u vinu i njihov metabolizam utječu razni fizikalno-kemijski čimbenici, poput pH, temperature, koncentracije sumpor(IV)- oksid i etanola. Kompleksne i raznovrsne metaboličke aktivnosti BMK tijekom JMF mogu na kakvoću vina utjecati pozitivno (smanjenje kiselosti, modifikacija mirisa i okusa, mikrobiološka stabilnost) ili negativno (promjene mirisa, boje i tvorba amina).

Keywords

jabučno-mliječna fermentacija; bakterije mliječne kiseline; vino

Hrčak ID:

163331

URI

https://hrcak.srce.hr/163331

Publication date:

14.12.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 4.931 *