Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Temelji kemijskog sastava vina

Ivana Alpeza ; Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 487 Kb

str. 143-150

preuzimanja: 1.135

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 487 Kb

str. 150-150

preuzimanja: 4.737

citiraj


Sažetak

Vino je vrlo kopleksan proizvod, poznat i kao jedno od najstarijih prirodnih pića. Uz alkohol kao kvantitativno najzastupljeniji sastojak, vino sadrži na stotine spojeva različitih kemijskih struktura i svojstava. Svakoj grupi spojeva pripada veća ili manja važnost u definiranju kakvoće vina, a u fenolnom sastavu leži posebnost zbog pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje. Uz grožđe, kao izvor brojnih, često najvažnijih čimbenika kemijskog sastava i senzornih svojstava, važnu ulogu imaju tehnologija proizvodnje i uvjeti dozrijevanja vina, tijekom kojeg vremena neki spojevi nestaju, a neki novi nastaju, još uvijek nedovoljno poznati i opisani u literaturi.

Ključne riječi

vino; kemijski sastav; kakvoća

Hrčak ID:

163996

URI

https://hrcak.srce.hr/163996

Datum izdavanja:

19.12.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 7.171 *