Skip to the main content

Review article

Osnovni preduvjeti za uspjeh u proizvodnji šećerne repe

Ivan Tot ; VIRO TVORNICA ŠEĆERA d.d., VIROVITICA


Full text: croatian pdf 194 Kb

page 76-80

downloads: 628

cite

Full text: english pdf 194 Kb

page 80-80

downloads: 183

cite


Abstract

U osnovne preduvjete za uspješnu proizvodnju šećerne repe ubrajamo prirodne čimbenike (klimu i tlo) i tehnološke čimbenike (izbor parcele, plodored i predusjev, obradu tla, gnojidbu, zaštitu i njegu).
Na tehnologiju u proizvodnji izravan utjecaj ima proizvođač.
Šećerna repa je po načinu uzgoja najintenzivnija ratarska kultura. U proizvodnji šećerne repe neophodno je kvalitetno i na vrijeme izvršiti svaku tehnološku operaciju, jer u protivnom pogreške u proizvodnji rezultiraju smanjenjem prinosa i kvalitete šećerne repe.
U cilju povećanja prinosa i kvalitete šećerne repe u šećerani VIRO iz Virovitice na terenu radi 12 agronoma u sirovinskoj službi. Oni kontinuirano prate proizvodnju, uvode nove tehnologije te savjetuju proizvođače.

Keywords

šećerna repa; kvaliteta; prinos

Hrčak ID:

164055

URI

https://hrcak.srce.hr/164055

Publication date:

25.7.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 1.240 *