Original scientific paper
RAZGRADLJIVOST SUHE TVARI I SIROVIH BJELANČEVINA U HRANI I OBROCIMA KRAVA POSTUPKOM'IN SACCO'
Marija Rajčevič
; Poslovni sistem Mercator,d.d. Ljubljana, Sektor za razvoj, Ljubljana, Slovenija
Jasna M.A. Stekar
; Biotehniška fakulteta Ljubljana, Ljubljana, Slovenija
Abstract
Proučavana je razgradljivost suhe tvari i sirovih bjelančevina u dva ljetna obroka hrane krava. Lsto tako je proučavana razgradljivost dviju krmnih smjesa/K1 i K2/ što su davane u prvom odnosno drugom obroku, te dviije vrste uljne sačme umiješane u K1 i K2. Osnovni obrok bio je isti u oba slučaja: paša 40 kg, sijeno 4,5 kg i krmna smjesa 4,2kg. Nakon 48 sati razgradljivost suhe tvari /RST/ i sirovih bjelančevina /RSB/ te djelotvorna razgradljivost bjelančevina /DRB/ za obrok s K1 bila je 86,15%, 89,41 i 65,71 % odnosno 84,50%, 86,99% i 65,14% za obrok s K2; 92,30%, 80,52% i 50,94% za K1 odnosno 87,25%, 62,81% i 44,66% za K2; 97,90%, 100,00% i 74,92% za sačmu soje i 71,09%, 73,42%, 43,38% za sačmu repice. Razlike u RST, RSB i DRB između sačme uljane repice i K1 i K2 bile su statistički vrlo značajne.
Keywords
Hrčak ID:
164868
URI
Publication date:
27.4.1994.
Visits: 1.279 *