Skip to the main content

Review article

HRANIDBA RIBA

Vlasta Šerman ; Veterinarski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Zavod za hranidbu domaćih životinja, Zagreb, Republika Hrvatska


Full text: croatian pdf 983 Kb

page 85-88

downloads: 328

cite


Abstract

Današnji trend proizvodnje zdrave i što jeftinije hrane nije mogao zaobići niti ribogojstvo. Uzgoj riba poznat je od davnina kao alternativni oblik stočarske proizvodnje. Međutim, tek u novije vrijeme učinjeni su veći koraci prema poboljšanju kakvoće uzgoja, što zahvaljujući boljem poznavanju anatomskih i fizioloških specifičnosti tih životinja. Posebice je veliki napredak zabilježen na području hranidbe, kao najvažnijem faktoru kod ostvarivanja što boljih proizvodnih rezultata i prevenciji bolesti u riba. Specifičnosti hranidbe riba povezane su kako tipom hranidbenog ponašanja (mesožderi, biljožderi, svežderi) i hranidbenih navika riba (od grabljivica do riba parazita), tako i sa medijem u kojem žive, tj. vodom. Hrana za ribe osim što mora biti postojana kroz određeno vrijeme u vodi, mora sadržavati sve hranjive i biološki djelatne tvari za zadovoljenje uzdržnih i reproduktivnih potreba riba.

Keywords

Hrčak ID:

164885

URI

https://hrcak.srce.hr/164885

Publication date:

27.4.1994.

Article data in other languages: english

Visits: 1.013 *