Skip to the main content

Review article

UPORABA ENZIMA KOJI RAZGRAĐUJU NEŠKROBNE POLISAHARIDE U HRANIDBI NEPREŽIVAČA

Janez Salobir ; Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Domžale, Slovenija


Full text: croatian pdf 2.449 Kb

page 125-133

downloads: 267

cite


Abstract

Uporaba enzima koji razgrađuju neškrobne polisaharide (NŠP) u hranidbi nepreživača osobito β-glukane i ksilane, u krmnim smijesama na osnovu nekih žitarica za perad i svinje u posljednjim godinama pokazala se opravdanom. Dodavanje temelji se na (djelomično) razgradnji NŠP, koje vodi do poboljšanja učinkovitosti probave (povećana probavljivost hraniva i energetska vrijednost krmiva..) i dovede do poboljšanja proizvodnih osobina. Opisane su neke zakonitosti, koje mogu prouzrokovati određene varijabilnosti rezultata (vrsta životinja, starost, sadržaj i topljivost NŠP u žitaricama, osobine enzima...).

Keywords

Hrčak ID:

164894

URI

https://hrcak.srce.hr/164894

Publication date:

17.6.1994.

Article data in other languages: english

Visits: 698 *