Original scientific paper
PROMJENA VOLUMENA I DIMENZIJA ZRNA NAKON UMJETNOG SUŠENJA
Stjepan Sito
; Agronomski fakultet, Zavod za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport, Zagreb, Republika Hrvatska
Abstract
U radu je prikazan utjecaj vlažnosti zrna kukuruza, te različitih temperatura i brzina zraka za sušenje, na promjenu volumena zrna. Tijekom sušenja zrna kukuruza smanjuje se volumen. Prema dobivenim podacima to smanjenje iznosi 24,8 % (ako se zrno pri vlazi od 32,7% osuši na 13,2 %, uz temperaturu sušenja 85 °C). Istraživanje je provedeno na hibridu Bc 492, pri temperaturi zraka za sušenje od 85° i 100 °C i brzinama zraka za sušenje od 0,8, 1,1 i 1,9 m/s. Razina vlažnosti zrna kukuruza koji se sušio iznosila je izmedu 18 - 33%. Zrno pri sadržaju vode od 24,61%, osušeno na temperaturi zraka od 85 °C, smanjilo se za 15,7 %, dok se zrno sa sadržajem vode od 24,77 % osušeno na temperaturi zraka od 100 °C smanjilo za 6,8 %. Različite brzine zraka za sušenje nisu imale značajnog utjecaja na promjenu volumena zrna. Osim navedenog, prikazani su podaci o promjenama vanjskih dimenzija zrna (dužina, širina i debljina) tijekom različitih uvjeta sušenja.
Keywords
Hrčak ID:
164928
URI
Publication date:
23.12.1994.
Visits: 1.100 *