Original scientific paper
MAST U HRANIDBI KRMAČA
Laszlo Babinszky
; PANNON Agricultural University , Faculty of Animal Science, Kaposvar, Hungary
Martin W.A. Verstegen
; Agricultural University Wageningen, The Netherlands
Leo A. den Hartog
; Research Institute for Pig Husbandry, Rosmalen, The Netherlands
Abstract
Ukupno 63 hibridnih krmača - prvopraskinja korišteno je u dva pokusa za proučavanje djelovanja različitih razina masti u hranidbi tijekom laktacije na bilansu energije (EB), proizvodnju topline i bilancu dušika (NB) u životinja. Pokusi su upotrebljeni za mjerenje efikasnosti proizvodnje mlijeka krmača iz metaboličke energije hrane. U pokusu 1 glavna razlika u izvoru energije tijekom laktacije bila je brašno tapioke ili životinjska mast. S niskim udjelom masti hranjeno je 15 krmača (sadržaj brašna i masti: 396; 43 g/kg ST), dok je 16 krmača hranjeno hranom s umjerenim udjelom masti (sadržaj škroba i masti; 286;75 g/kg ST) za vrijeme 4 tjedna laktacije. U pokusu 2 kukuruzno brašno (200 g/kg) bilo je zamijenjeno životinjskom mašću, te je 16 krmača hranjeno tijekom 4 tjedne laktacije hranom s niskim udjelom masti (sadržaj brašna i masti: 416; 37 g/kg ST), a 16 ih je hranjeno hranom s visokim udjelom masti (sadržaj brašna i masti: 266; 125 g/kg ST). U oba pokusa, EB i NB krmača mjereni su između 18. i 25. dana laktacije u respiracijskim komorama. Zaključeno je da su krmače hranjene visokom razinom masti u hrani proizvele više energije mlijeka i manje topline (P< 0.05). Učinkovitost proizvodnje mlijeka iz ME je poboljšana (P< 0.05) s visokom razinom masti u hrani, u usporedbi s hranom s niskom razinom masti. Životinje hranjene s većom razinom masti imale su više negativan EB (P< 0.05) kada je utrošak ME bio kontroliran. Na NB i prinos mlijeka nije utjecala razina masti u hrani.
Keywords
Hrčak ID:
164936
URI
Publication date:
23.12.1994.
Visits: 844 *