Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.54.03.16.4244

Uporaba peptidnih markera za određivanje sekvenciranih i nesekvenciranih alergenih proteina iz šarana i haringe

Justyna Bucholska ; University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Faculty of Food Sciences, Department of Food Biochemistry, Plac Cieszyński 1, PL-10-726 Olsztyn, Poland
Piotr Minkiewicz ; University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Faculty of Food Sciences, Department of Food Biochemistry, Plac Cieszyński 1, PL-10-726 Olsztyn, Poland


Full text: english pdf 489 Kb

page 266-274

downloads: 466

cite


Abstract

Svrha je ovoga rada bila identificirati markere koji se mogu upotrijebiti za istodobno određivanje proteina iz nekoliko vrsta riba, i to usporedbom proteoma i pronalaskom identičnih sekvencija. Razmotrena je mogućnost identifikacije fragmenata proteina u uzorcima šarana (Cyprinus carpio) i haringe (Clupea harengus), te su ispitani nedostaci metode. Markeri za proteinske alergene pronađeni su u ribama pomoću bioinformatičke analize, nakon koje je provedeno ispitivanje u vezanom sustavu tekućinske kromatografije i tandemne spektrometrije masa (LC-MS/MS). Odabrani peptidi koji sačinjavaju strukturu miozina pronađeni su u hidrolizatima proteina šarana poznatih sekvencija i hidrolizatima proteina haringe nepoznatih sekvencija. Rezultati dobiveni analizom miozina i parvalbumina iz šarana i haringe pokazuju da se pomoću peptidnih markera mogu odrediti proteini nepoznatih sekvencija. Takvi se markeri mogu pripremiti zanemarujući princip da peptidi moraju biti jedinstveni (prisutni u samo jednoj sekvenciji). U daljnjem bi istraživanju trebalo odrediti skupinu proteina koja se može identificirati ovom metodom.

Keywords

alergeni; proteini; riba; markeri; peptidi; masena spektrometrija

Hrčak ID:

165224

URI

https://hrcak.srce.hr/165224

Publication date:

8.9.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 1.575 *