Original scientific paper
https://doi.org/10.17113/ftb.54.03.16.4211
Utjecaj dodatka Tweena 80 i acetona na lučenje, strukturu i antioksidacijsku aktivnost egzopolisaharida iz gljive Lentinus tigrinus
Peixin He
; School of Food and Biological Engineering, Zhengzhou University of Light Industry, Zhengzhou 450001, PR China
Shuangshuang Wu
; School of Food and Biological Engineering, Zhengzhou University of Light Industry, Zhengzhou 450001, PR China
Lige Pan
; School of Food and Biological Engineering, Zhengzhou University of Light Industry, Zhengzhou 450001, PR China
Siwen Sun
; School of Food and Biological Engineering, Zhengzhou University of Light Industry, Zhengzhou 450001, PR China
Duobin Mao
; School of Food and Biological Engineering, Zhengzhou University of Light Industry, Zhengzhou 450001, PR China
Chunping Xu
; School of Food and Biological Engineering, Zhengzhou University of Light Industry, Zhengzhou 450001, PR China
Abstract
U ovom je radu istražen utjecaj dodatka Tweena 80 i acetona podlozi za uzgoj gljive Lentinus tigrinus na lučenje, strukturu i antioksidacijsku aktivnost egzopolisaharida (EPS). Utvrđeno je da Tween 80 i aceton pospješuju lučenje egzopolisaharida. Dobiveni egzopolisaharidi pročišćeni su gel filtracijom na koloni Sepharose CL-6B, a molekularna masa dobivenih frakcija bila je: 22,1 kDa uz dodatak Tween 80 (EPS-T), 137 kDa uz dodatak acetona (EPS-A), te 12 kDa u kontrolnom uzorku (EPS-C). Ispitivanjem monosaharidnog sastava dobivenih egzopolisaharida utvrđeno je da se uglavnom sastoje od glukoze i manoze. Određivanjem strukture egzopolisaharida pomoću bojila Congo Red ustanovljeno je da EPS-T i EPS-A imaju konformaciju trostrukog heliksa, a EPS-C nasumičnu strukturu tzv. slučajnog klupka (engl. random coil). Osim toga, EPS-A imao je veću sposobnost uklanjanja DPPH radikala i izraženiji antiproliferacijski učinak od EPS-C i EPS-T, vjerojatno zbog toga što je imao najveću molekularnu masu.
Keywords
egzopolisaharidi; Lentinus tigrinus; molekularna masa; konformacija polisaharida; antiproliferacijski učinak
Hrčak ID:
165240
URI
Publication date:
8.9.2016.
Visits: 2.048 *