Hrvatske vode, Vol. 24 No. 97, 2016.
Review article
Održivo gospodarenje otpadnim vodama iz procesa proizvodnje vina
Višnja Oreščanin
; OREŠČANIN, j.d.o.o.
Abstract
U radu su ukratko prikazani trendovi u svjetskoj i domaćoj proizvodnji vina. Dani su podatci o sastavu otpadnih voda iz dostupne svjetske literature te toksični učinci ovih voda na različitim test sustavima. Dan je literaturni pregled najčešće korištenih metoda pročišćavanja te njihove prednosti i nedostaci. Iz iznesenih podataka moguće je zaključiti da otpadne vode iz procesa proizvodnje vina zbog svoje kompleksnosti sastava te dokazanog visokog toksičnog učinka predstavljaju značajan rizik za sastavnice okoliša i prirode. Visoke vrijednosti organskog onečišćenja, sezonalnost, te prisutnost toksičnih tvari zahtijevaju kombinaciju različitih metoda obrade kako bi se ove vode učinile neškodljivim za okoliš te zadovoljili propisani zakonski kriteriji za ispust u okoliš. Najviši stupanj detosikacije se postiže kombinacijom bioloških metoda i naprednih oksidacijskih procesa (kao predobrade ili završne obrade).
Keywords
otpadne vode; proizvodnja vina; KPK; polifenoli; fitotoksičnost; fizikalno-kemijska obrada; biološka obrada; napredni oksidacijski procesi; elektrokemijske metode
Hrčak ID:
166044
URI
Publication date:
12.9.2016.
Visits: 2.232 *