Skip to the main content

Review article

Održivo gospodarenje otpadnim vodama iz procesa proizvodnje vina

Višnja Oreščanin ; OREŠČANIN, j.d.o.o.


Full text: croatian pdf 266 Kb

page 215-222

downloads: 755

cite

Full text: english pdf 266 Kb

page 215-222

downloads: 188

cite


Abstract

U radu su ukratko prikazani trendovi u svjetskoj i domaćoj proizvodnji vina. Dani su podatci o sastavu otpadnih voda iz dostupne svjetske literature te toksični učinci ovih voda na različitim test sustavima. Dan je literaturni pregled najčešće korištenih metoda pročišćavanja te njihove prednosti i nedostaci. Iz iznesenih podataka moguće je zaključiti da otpadne vode iz procesa proizvodnje vina zbog svoje kompleksnosti sastava te dokazanog visokog toksičnog učinka predstavljaju značajan rizik za sastavnice okoliša i prirode. Visoke vrijednosti organskog onečišćenja, sezonalnost, te prisutnost toksičnih tvari zahtijevaju kombinaciju različitih metoda obrade kako bi se ove vode učinile neškodljivim za okoliš te zadovoljili propisani zakonski kriteriji za ispust u okoliš. Najviši stupanj detosikacije se postiže kombinacijom bioloških metoda i naprednih oksidacijskih procesa (kao predobrade ili završne obrade).

Keywords

otpadne vode; proizvodnja vina; KPK; polifenoli; fitotoksičnost; fizikalno-kemijska obrada; biološka obrada; napredni oksidacijski procesi; elektrokemijske metode

Hrčak ID:

166044

URI

https://hrcak.srce.hr/166044

Publication date:

12.9.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 1.608 *