Drvna industrija, Vol. 67 No. 3, 2016.
Original scientific paper
https://doi.org/10.5552/drind.2016.1531
Promjene hrapavosti i svojstva kvašenja površine: utjecaj duljine rezanja tijekom blanjanja borovine
Aldo Rolleri
; Forest Product Laboratory, Institute of Forests and Society, Faculty of Forest Science and Natural Resources, Austral University of Chile, Valdivia, Chile
Francisco Burgos
; Forest Product Laboratory, Institute of Forests and Society, Faculty of Forest Science and Natural Resources, Austral University of Chile, Valdivia, Chile
Alfredo Aguilera
; Forest Product Laboratory, Institute of Forests and Society, Faculty of Forest Science and Natural Resources, Austral University of Chile, Valdivia, Chile
Abstract
Varijacije svojstava obrađene površine drva obično se opisuju kao posljedica promjene parametara obrade. Međutim, treba uzeti u obzir i učinak duljine rezanja jer to dodatno pokazuje utjecaj istrošenosti reznog alata. Kako bi se procijenio učinak duljine rezanja na hrapavost i svojstvo kvašenja površine drva bora (Pinus radiate), pri blanjanju na duljini od 0 do 10 000 metara primijenjene su tri različite posmične brzine i brzine rezanja. U radu se opisuje utjecaj parametara obrade na hrapavost i svojstvo kvašenja obrađene površine u ovisnosti o duljini rezanja, a objašnjena je i interakcija tih dvaju svojstava obrađene površine. Varijacije hrapavosti površine u ovisnosti o duljini rezanja nisu izravno povezane s varijacijama svojstva kvašenja površine. Zaključeno je da za određivanje svojstva kvašenja heterogene površine materijala kao što je drvo nije pouzdano uzimati u obzir samo hrapavost njegove površine.
Keywords
duljina rezanja; hrapavost; svojstvo kvašenja; kontaktni kut; drvo; blanjanje
Hrčak ID:
166745
URI
Publication date:
30.9.2016.
Visits: 2.170 *