Drvna industrija, Vol. 67 No. 3, 2016.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5552/drind.2016.1531
Promjene hrapavosti i svojstva kvašenja površine: utjecaj duljine rezanja tijekom blanjanja borovine
Aldo Rolleri
; Laboratorij za šumske proizvode, Fakultet znanosti o šumama i prirodnim resursima, Južno sveučilište u Čileu, Valdivia, Čile
Francisco Burgos
; Laboratorij za šumske proizvode, Fakultet znanosti o šumama i prirodnim resursima, Južno sveučilište u Čileu, Valdivia, Čile
Alfredo Aguilera
; Laboratorij za šumske proizvode, Fakultet znanosti o šumama i prirodnim resursima, Južno sveučilište u Čileu, Valdivia, Čile
Sažetak
Varijacije svojstava obrađene površine drva obično se opisuju kao posljedica promjene parametara obrade. Međutim, treba uzeti u obzir i učinak duljine rezanja jer to dodatno pokazuje utjecaj istrošenosti reznog alata. Kako bi se procijenio učinak duljine rezanja na hrapavost i svojstvo kvašenja površine drva bora (Pinus radiate), pri blanjanju na duljini od 0 do 10 000 metara primijenjene su tri različite posmične brzine i brzine rezanja. U radu se opisuje utjecaj parametara obrade na hrapavost i svojstvo kvašenja obrađene površine u ovisnosti o duljini rezanja, a objašnjena je i interakcija tih dvaju svojstava obrađene površine. Varijacije hrapavosti površine u ovisnosti o duljini rezanja nisu izravno povezane s varijacijama svojstva kvašenja površine. Zaključeno je da za određivanje svojstva kvašenja heterogene površine materijala kao što je drvo nije pouzdano uzimati u obzir samo hrapavost njegove površine.
Ključne riječi
duljina rezanja; hrapavost; svojstvo kvašenja; kontaktni kut; drvo; blanjanje
Hrčak ID:
166745
URI
Datum izdavanja:
30.9.2016.
Posjeta: 2.170 *