Sjemenarstvo, Vol. 12 No. 1, 1995.
Conference paper
NOVOSTVORENI KULTIVARI ZOBI, JEČMA, LUPINE I GRAŠKA*
Ivan Kolak
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za oplemenjivanje bilja, genetikui metodiku istraživanja
Slobodan Milas
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za oplemenjivanje bilja, genetikui metodiku istraživanja
Abstract
U radu su prikazani rezultati oplemenjivanja zobi, ječma, lupine i graška u Zagrebu 1974-1994 . godine tj. tijekom dvadeset godina kontinuiranog rada autora. Novopriznati kultivari jare zobi Vesna i Željka ostvarili su značajno veći prirod zrna glede standarda Flemingsnova i Šampiona. Novostvoreni kultivari jarog pivarskog ječma Tomislav, Tvrtko i Saturn daju opravdano veći prirod zrna i bolju kakvoću slada glede standarda Velebit i Berenice. Dvije novopiznate lupine Zrinka i Maksimirska daju opravdano veći prirod zrna uz bolju kakvoću bjelančevine glede standarda Bosna. Jari stočni grašak za zrno Šampion je također dao signifikantno veći sadržaj bjelančevina i veći prirod zrna glede standarda Timo. Novostvoreni kultivari zobi, ječma, lupine i graška predstavljaju važan dobitak za hrvatsko sjemenarstvo.
Keywords
kultivar, križanje; populacija; odabir; pokus; sjeme; uzorak; sjemenarstvo
Hrčak ID:
167763
URI
Publication date:
26.2.1995.
Visits: 1.024 *