Skip to the main content

Original scientific paper

STADIJI ZRIOBE SJEMENA OZIME PŠENICE I OZIMOG JEČMA U SUODNOSU S ENERGIJOM KLIJANJA I KLIJAVOŠĆU

Julijo Martinčić ; Poljoprivredni fakultet Osijek, Sveučilište Josip Juraj Strossmayer
Vlado Guberac ; Poljoprivredni fakultet Osijek, Sveučilište Josip Juraj Strossmayer


Full text: croatian pdf 1.043 Kb

page 253-262

downloads: 492

cite


Abstract

Tijekom 1994. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku obavljena su istraživanja o utjecaju različitih stadija zriobe ozime pšenice i ozimog ječma (kultivari Žitarka i Mihael) na energiju klijanja i klijavost sjemena. Uzorci sjemena uzeti su u 4 različita stadija zriobe: kraj mliječne, voštana, početak pune i puna zrioba, a laboratorijska istraživanja postavljena u 4 ponavljanja. Ispoljene razlike u energiji klijanja kod pšenice, statistički su visoko opravdane (**), a kod ječma statistički neopravdane (ns). Najveća prosječna vrijednost energije klijanja kod ispitivanih kultivara pšenice i ječma javila se u punoj zriobi, a najmanja u stadiju kraj mliječne zriobe. Slični rezultati dobiveni su i kod ukupne klijavosti. Ispoljene razlike u ukupnoj klijavosti kod pšenice, ali i kod ječma, statistički su visoko opravdane (**). Najveća prosječna klijavost kod navedenih kultivara pšenice i ječma javila se u punoj zriobi, a najmanja u stadiju kraj mliječne zriobe. Masa 1000 zrna povećavala se srazmjerno od kraja mliječne zriobe te je najveće vrijednosti imala u punoj zriobi. Ispoljene razlike u energiji klijanja i klijavosti kod navedenih kultivara pšenice i ječma nisu izrazito velike (najviše 4.5 %) što sa praktične strane može biti vrlo važno. U uvjetima vrlo vlažnih godina (mjesec lipanj je po višegodišnjem prosjeku najkišovitiji mjesec za područje Slavonije i Baranje), moglo bi se žetvi sjemenskog usjeva ječma pristupiti ranije kako bi se izbjegli negativni klimatski utjecaji na kvalitetu sjemenske robe, uz dosušivanje sjemena bez posljedica na klijavost zrna. Kod pšenice u vrijeme zriobe često dolazi do tzv. "toplotnog udara" prouzrokovanog djelovanjem visokih temperatura. Stoga bi ranija žetva omogućila izbjegavnje istog, bez opasnosti od većeg gubitka klijavosti.

Keywords

Hrčak ID:

167850

URI

https://hrcak.srce.hr/167850

Publication date:

21.6.1995.

Article data in other languages: english

Visits: 1.493 *