Skip to the main content

Original scientific paper

VARIJABILNOST NEKIH SVOJSTAVA OZIME PŠENICE U PROCESU OPLEMENJIVANJA

Sonja Marić ; Poljoprivredni fakultet, Osijek, Hrvatska
Milutin Bede ; Agrigenetics d.o.o. Osijek, Hrvatska
Julijo Martinčić ; Poljoprivredni fakultet, Osijek, Hrvatska
Vlado Guberac ; Poljoprivredni fakultet, Osijek, Hrvatska


Full text: croatian pdf 1.324 Kb

page 421-433

downloads: 223

cite


Abstract

Za dobivanje genotipova željenih svojstava u postupku je oplemenjivanja izuzetno značajno odabrati odgovarajuće roditelje za križanje. Da bi se mogao provesti odgovarajući odabir potrebno je imati biljni materijal velike varijabilnosti na svojstva koja se žele oplemeniti. Kao roditelji u postupku oplemenjivanja mogu poslužiti i genotipovi koji se već nalaze u oplemenjivačko-selekcijskom procesu, te je i njihova varijabilnost značajna. Stoga su tijekom 1997. godine provedena ispitivanja varijabilnosti broja klasića u klasu, broja zrna u klasu i mase klasa na 34 genotipa iz oplemenjivačkog programa Agrigeneticsa, s ciljem utvrđivanja varijabilnosti mjerenih svojstava i razlika između ispitivanih genotipova, te utvrđivanja razlika između ispitivanih genotipova i standardnih sorti Žitarke i Sane. Pokus je postavljen po slučajnom blok sustavu u četiri ponavljanja na površini ekonomske Krnjak, zapadno od Donjeg Miholjca. Ispitivanje navedenih triju osobina klasa provedeno je u laboratoriju Poljoprivrednog fakulteta. Za svaki je genotip ispitano 200 klasova, 50 po svakom ponavljanju. Na osnovu rezultata mjerenja utvrđene su statistički visoko opravdane razlike između ispitivanih genotipova, te između ispitivanih genotipova i standardnih sorti Žitarke i Sane. Rezultati mjerenja pokazali su značajnu varijabilnost ispitivanih svojstava koja je, kao prvo, značajna za buduće oplemenjivačke programe i stvaranje genotipova s boljim svojstvima od dosadašnjih, a kao drugo, daje mogućnost usmjeravanja oplemenjivačkih programa u različitim pravcima. Na osnovu rezultata mjerenja za ispitivana su svojstva utvrđeni i koeficijenti korelacija. Jaka pozitivna korelacija postojala je između broja klasića u klasu i broja zrna po klasu (r = 0,62**), te broja klasića u klasu i mase zrna po klasu (r = 0,57**). Broj zrna u klasu bio je u veoma jakoj pozitivnoj korelaciji (r = 0,83**) s masom zrna po klasu.

Keywords

ozima pšenica; genotipovi; varijabilnost; broj klasića; broj zrna u klasu; masa klasa

Hrčak ID:

168213

URI

https://hrcak.srce.hr/168213

Publication date:

24.7.1998.

Article data in other languages: english

Visits: 1.032 *