Skip to the main content

Original scientific paper

OTPORNOST KULTIVARA OZIME PŠENICE NA KLIJANJE PRIJE ŽETVE

Georg Drezner ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Zorica Jurković ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Rezica Sudar ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Dario Novoselović ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska


Full text: croatian pdf 700 Kb

page 261-268

downloads: 242

cite


Abstract

U zadnjih šest godina u Hrvatskoj su najznačajniji kultivari ozime pšenice Žitarka, Marija, Sana, Ana, Demetra i Srpanjka. Kultivari Ana i Demetra spadaju u skupinu poboljšivača dok je Žitarka dobra krušna pšenica. Kultivari Marija i Srpanjka imaju nižu pekarsku kakvoću dok je Sana pogodna za biskvite. Kultivar Žitarka je otporna na osipanje te na mnoge bolesti pšenice dok Marija i Sana imaju veći urod zrna od Žitarke, ali manju otpornost na pepelnicu (Erysiphe graminis) i fusarijum (Fusarium sp). Zbog dugog razdoblja oborina tijekom žetve pšenice 1997 godine, što je neobično u Hrvatskoj, ovi kultivari pšenice su imali različito osipanje i klijanje zrna u klasu. Kod kultivara Žitarka i Srpanjka nije bilo osipanja i klijanja zrna u klasu ni nakon dvadeset dana od početka žetve. Kultivar Marija se osipala ali nije zrno klijalo u klasu, dok je kod ostalih kultivara bilo osipanja i klijanja zrna u klasu. Otpornost ovih kultivara na kljanje u klasu pokazuje broj padanja poslije kiše, koji je bio kod Žitarke 272, Srpanjke 350, Ane 71 i Demetre 92. Klijanje zrna u klasu smanjilo je pekarsku kakvoću kultivara Ane i Demetre. S obzirom da su ti najzastupljeniji kultivari pšenice u Hrvatskoj uglavnom temelj oplemenjivačkog programa Poljoprivrednog instituta Osijek, navedeni rezultati su korisni u selekciji pšenice. Novi OS kultivari ozime pšenice Super Žitarka i Barbara (Žitarka je jedan od roditelja) su rodniji od Žitarke. Oni zadržavju dobra svojstva Žitarke kao što su otpornost na polijeganje, niske zimske temperature, bolesti pšenice, osipanje, sušu, klijalje u klasu i dobru pekarsku kakvoću. Broj padanja kultivara Super Žitarka i Barbara ostao je isti i dva tjedna nakon oborina.

Keywords

pšenica; klijanje zrna u klasu; pekarska kakvoća

Hrčak ID:

168242

URI

https://hrcak.srce.hr/168242

Publication date:

26.6.1998.

Article data in other languages: english

Visits: 1.022 *