Sjemenarstvo, Vol. 15 No. 5, 1998.
Original scientific paper
OTPORNOST KULTIVARA OZIME PŠENICE NA KLIJANJE PRIJE ŽETVE
Georg Drezner
; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Zorica Jurković
; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Rezica Sudar
; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Dario Novoselović
; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Abstract
U zadnjih šest godina u Hrvatskoj su najznačajniji kultivari ozime pšenice Žitarka, Marija, Sana, Ana, Demetra i Srpanjka. Kultivari Ana i Demetra spadaju u skupinu poboljšivača dok je Žitarka dobra krušna pšenica. Kultivari Marija i Srpanjka imaju nižu pekarsku kakvoću dok je Sana pogodna za biskvite. Kultivar Žitarka je otporna na osipanje te na mnoge bolesti pšenice dok Marija i Sana imaju veći urod zrna od Žitarke, ali manju otpornost na pepelnicu (Erysiphe graminis) i fusarijum (Fusarium sp). Zbog dugog razdoblja oborina tijekom žetve pšenice 1997 godine, što je neobično u Hrvatskoj, ovi kultivari pšenice su imali različito osipanje i klijanje zrna u klasu. Kod kultivara Žitarka i Srpanjka nije bilo osipanja i klijanja zrna u klasu ni nakon dvadeset dana od početka žetve. Kultivar Marija se osipala ali nije zrno klijalo u klasu, dok je kod ostalih kultivara bilo osipanja i klijanja zrna u klasu. Otpornost ovih kultivara na kljanje u klasu pokazuje broj padanja poslije kiše, koji je bio kod Žitarke 272, Srpanjke 350, Ane 71 i Demetre 92. Klijanje zrna u klasu smanjilo je pekarsku kakvoću kultivara Ane i Demetre. S obzirom da su ti najzastupljeniji kultivari pšenice u Hrvatskoj uglavnom temelj oplemenjivačkog programa Poljoprivrednog instituta Osijek, navedeni rezultati su korisni u selekciji pšenice. Novi OS kultivari ozime pšenice Super Žitarka i Barbara (Žitarka je jedan od roditelja) su rodniji od Žitarke. Oni zadržavju dobra svojstva Žitarke kao što su otpornost na polijeganje, niske zimske temperature, bolesti pšenice, osipanje, sušu, klijalje u klasu i dobru pekarsku kakvoću. Broj padanja kultivara Super Žitarka i Barbara ostao je isti i dva tjedna nakon oborina.
Keywords
pšenica; klijanje zrna u klasu; pekarska kakvoća
Hrčak ID:
168242
URI
Publication date:
26.6.1998.
Visits: 1.022 *