Skip to the main content

Review article

NEKI SMJEROVI U OPLEMENJIVANJU ZG-KULTIVARA PŠENICE

Petar Javor ; Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d., Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 1.047 Kb

page 191-202

downloads: 139

cite


Abstract

U toku višegodišnjeg rada na oplemenjivanju ozime pšenice u Bc lnstitutu za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d. - Zagreb, bilo je nekoliko izmjena u pravcima oplemenjivanja. Među prvim važnijim, bila je promjena modela sorte pšenice, po kojem je urod baziran na povećanoj gustoći sklopa od 600-700 polupatuljaskih biljaka na 1m². U cilju očuvanja postignutog ostvarenog visokog potencijala uroda sorata u tipu Zlatne doline, bilo je unošenje genetske otpornosti na ekonomski najvažnije gljivične bolesti pšenice (crne rđe, pepelnice, smeđe pjegavosti pljevica i fuzarijske paleži klasa). Zatim je slijedilo povećanje uroda zrna putem komponenti uroda u istoj gustoći sklopa, paralelno, najprije putem povećanja mase 1000 zrna i broja zrna u klasu povećanjem broja klasića u klasu, a također i fertilnosti klasa uz koristenje Rm, Ts i Nr gena iz heksaploidne pŠenice. U svrhu povećanja djelotvornosti fotosinteze, kao i što ujednačenije veličine zrna slijedila su poboljšanja arhitekture biljke u smislu valjkaste forme i rastresitosti klasa. Daljnji trend je u povećanju potencijala uroda putem malog povećanja visine biljke i povećanja debljine stabljike uz blago povećanje biomase, te produženje trajanja aktivnosti zelene površine lista (LAD), kao genetski uvjetovanog svojstva i putem povećane otpornosti na bolesti, koje umanjuju zelenu površinu biljke. Novi program oplemenjivanja durum pšenice trebao bi dati Hrvatskoj sorte tvrde (durum) pšenice za proizvodnju kvalitetnih tjestenina. Novi trend u nas je povećanje kakvoće brašna novih linija uz pomoć elektroforeze.

Keywords

Hrčak ID:

168390

URI

https://hrcak.srce.hr/168390

Publication date:

18.5.1997.

Article data in other languages: english

Visits: 532 *