Glasilo biljne zaštite, Vol. 16 No. 3, 2016.
Original scientific paper
Bakterijski rak trešnje i višnje
Ivana Križanac
; Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo, Zavod za zaštitu bilja
Jelena Plavec
; Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo, Zavod za zaštitu bilja
Bogdan Cvjetković
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Abstract
Bakterijski rak trešnje i višnje uzrokuju dva patovara bakterije Pseudomonas syringae: pv. syringae van Hall i pv. morsprunorum (Wormald) Young et al. Oba patogena varijeteta uzrokuju vrlo slične simptome koji mogu varirati ovisno o virulentnosti soja, starosti stabla i osjetljivosti kultivara. Trešnja je najosjetljivija na tu bakteriozu iako sve koštičave voćke mogu biti zaražene. Zaraze su obično povezane s duljim hladnim i vlažnim razdobljima, kasnim proljetnim mrazovima ili olujnom kišom koja oštećuje cvat i listove. U 2014. i 2015. godini analizirali smo više uzoraka trešnje. Identificirana su oba patovara Pseudomonas syringae u uzorcima trešnje i višnje iz Međimurske, Zadarske i Slavonsko-baranjske županije.
Keywords
Pseudomonas syringae; patovar; detekcija; identifikacija; PCR
Hrčak ID:
169632
URI
Publication date:
1.4.2016.
Visits: 2.269 *