Skip to the main content

Original scientific paper

UPOTREBA PROPOLISA I PČELINJEG PELUDA U HRANIDBI PILIĆA - PRIRODNI NAČIN ZAŠTITE ZDRAVLJA POTROŠAČA

Ivana Klarić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, Vladimira Preloga 1, HR-31000 Osijek, Croatia
Matija Domaćinović ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, Vladimira Preloga 1, HR-31000 Osijek, Croatia
Mirela Pavić ; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Heinzelova 55, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ivan Miškulin ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Medicine, Cara Hadrijana 10E, HR-31000 Osijek, Croatia
Maja Miškulin ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Medicine, Cara Hadrijana 10E, HR-31000 Osijek, Croatia
Zvonimir Steiner ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, Vladimira Preloga 1, HR-31000 Osijek, Croatia


Full text: english pdf 434 Kb

page 37-43

downloads: 365

cite

Full text: croatian pdf 434 Kb

page 37-43

downloads: 213

cite


Abstract

Uvod: Propolis i pčelinji pelud pripadaju skupini prirodnih tvari životinjskog i biljnog podrijetla, s osobito izraženim antimikrobnim i antioksidativnim svojstvima. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka propolisa i pčelinjeg peluda u hranidbi tovnih pilića na prisustvo odabranih bakterijskih uzročnika u obriscima kloake pilića.
Ispitanici i metode: U obriscima kloake tovnih pilića Ross 308 provenijencije, hranjenih s (pokusne skupine pilića) ili bez (kontrolna skupina pilića) dodatka propolisa i pčelinjeg peluda, uzorkovanih 21. i 42. dana tova, određivana je prisutnost bakterijskih vrsta iz rodova Campylobacter i Salmonella, te bakterijske vrste Escherichia coli. Pri izolaciji istraživanih mikrobnih kultura postupalo se u skladu s Hrvatskim normama koje se temelje na propisanim ISO standardima i to za Campylobacter sp. (HRN EN ISO 10272-1, 2008), Salmonella sp. (HRN EN ISO 6579, 2003) i E. coli (HRN ISO 16649-2, 2001).
Rezultati: Obrisci kloake svih skupina tovnih pilića uzorkovanih 21. i 42. dana tova bili su negativni na prisutnost Campylobacter sp. Istraživanjem je utvrđen smanjeni broj obrisaka kloake pozitivnih na prisutnost E. coli u pokusnim skupinama pilića 42. dana tova u odnosu na 21. dan tova te potpuni izostanak prisutnosti Salmonella sp. u pokusnim skupinama pilića 42. dana tova u odnosu na 21. dan tova.
Zaključak: Propolis i pčelinji pelud imaju snažan baktericidni učinak u kloaki tovnih pilića pri čemu je u javnozdravstvenom smislu posebno značajan utjecaj spomenutih dodataka na Salmonella sp.

Keywords

propolis; pčelinji pelud; tovni pilići; hranidba; obrisci kloake

Hrčak ID:

174523

URI

https://hrcak.srce.hr/174523

Publication date:

31.12.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 1.291 *